Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Samarbete

Ikväll är jag och pratar i Uppsala om Samarbete – temat för min kommande bok. Välkomna dit!

Samarbete är livets grundprincip. Vi är alla byggda av samarbetande delar – gener, celler, organ, neuron och memer. Även våra samhällen är byggda av delar – av oss människor. Är allt det här samarbetet i grunden samma process?

Från människans minsta beståndsdelar till våra nuvarande komplicerade samhällen, överallt finner man samarbete som en organiserande grundprincip. Oftast har samverkan uppkommit för att de ingående delarna har haft något att tjäna på det, men inte sällan verkar de faktiskt förlora på interaktionen. Vad är det då som förklarar samarbetet? Och hur kan man egentligen förstå våra intrikata mänskliga samhällen där vi regelbundet gör tjänster för andra som vi inte är släkt med, inte känner och förmodligen aldrig kommer att möta igen? Hur uppstår det tankar som att det är rätt att riskera livet för landet, religionen eller friheten? Svaren verkar finnas i de två processer som skapat människan: biologisk och kulturell evolution. De biologiska och kulturella egenskaper som har fått oss att uppföra oss som om vi vore i deras tjänst är de som har spritt sig vidare bäst.

Följ med på utflykt genom samarbetets mysterier. Resan börjar inuti kroppen och fortsätter via våra tankar till den mänskliga superorganismen.

Onsdag 13/4 kl 19.00
Universitetshuset, sal IV

Arr. Humanisterna Uppsala

Bookmark and Share

Skriv en kommentar