Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

“Till den sekulära statens lov”

Ulf Jonsson, jesuitpater, docent i religionsfilosofi vid Uppsala universitet och chefredaktör för kulturtidskriften Signum, har skrivit en intressant artikel i Signum till den sekulära statens lov.

Men vad krävs då egentligen för att en stat ska förtjäna beteckningen sekulär? Den springande punkten är att religiöst och politiskt ledarskap är frikopplade från varandra och att lagstiftningen inte är formulerad i religiösa termer. I den sekulära staten är den politiska makten inte underställd något religiöst ledarskap och rättsskipningen bygger inte på religiösa urkunder och traditioner.

Dessa båda grundläggande krav på en sekulär stat kan med fördel kompletteras med ytterligare tre krav som den tyske filosofen Jürgen Habermas har ställt upp som nödvändiga betingelser för de religiösa samfundens verksamhet i det samtida, postsekulära samhället. För det första får man inte uppmuntra till våldshandlingar i religionens namn, för det andra måste man acceptera religiös pluralism och allas rätt till religionsfrihet, och slutligen måste man acceptera vetenskapens särställning som metod för uppnående av vetenskaplig kunskap.

Samsyn med Humanisterna! Men inte hela vägen i  mål, för Jonsson skriver även detta.

Den sekulära staten främjar inte någon religion framför andra, men den motverkar heller inte människors religionsutövning. Staten kan till och med främja religionens roll i samhället, exempelvis genom att underlätta ekonomiskt för samfunden att bedriva skolor, sociala inrättningar och kulturell verksamhet.

Underlätta ekonomiskt för samfunden att bedriva skolor“? Nej där går en gräns. Ingen statligt subventionerad indoktrinering av barn förutom i ämnen som är viktiga för samhällets fortbestånd; i mänskliga rättigheter, demokrati och god etik. Skydda sektbarnen!

Se även tidningen Dagen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders
Tid: 14 April 2011, 11:38

Skydda sektbarne skriver du. Bra, definera vilka dessa är och vad de ska skyddas från.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 14 April 2011, 12:31

Det är barn som har föräldrar i exempelvis Livets Ord, Hare Krishna, Plymouthbröderna, eller andra extremt religiösa hem. Dessa barn blir indoktrinerade hemma och via till exempel söndagsskolor eller studieklasser av [vad det nu är för religiös skrift]. De behöver ett andningshål där de möter fler livsåskådningar.

Kommentar från Lennart
Tid: 14 April 2011, 12:57

Varför ifrågasätter inte någon den torftliga och inskränkta miljö barn till ateister har hemma? Där de ev får lära sig att religion är okunnighet ochalla kyrkor är farliga sekter.

Det rätta svaret på vad en verkligt sekulär stat är kan vara en stat som stöder alla åskådningar, och detta oavsett vad en majoritet eller minoritet av befolkningen anser om åskådningen.

Jag tror att vi aldrig kan säga att en stat är fullt ut neutral.

I en fullt ut sekulär stat finns egentligen i motsats till i t ex kristendomen ingen ideologi som stöder begreppet demokrati.
Den är ju neutral….

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 14 April 2011, 13:03

Torftig och inskränkt eller inte, det är ingen som förespråkar en ateistisk skola. Det är hela poängen. Skolan ska vara neutral – så neutral som möjligt.

Vad gäller din demokratikommentar så är den – om du ursäktar – korkad.

Skriv en kommentar