Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Om Jesusmyten

Lena Andersson publicerar idag en intervju med Jesus i DN.

LA: Det är ett välkänt fenomen att pappor skickar ut sina söner i världen för att fullgöra det pappan ej förmått. Var det så för er?

JN: Han var gammal och hade misslyckats med en del. Mer vill jag inte säga.

Jonas Thente betonar i samma tidning fiktionens kraft och funderar över hur passionsdramat överlevde och lade grunden för en världsreligion.

Berättelsen om Jesus lidande och död på korset är en berättelse som i två tusen år har spelat – och fortfarande spelar – alltför stor roll för alltför många människor och historiska avgöranden för att spydigt, punkt slut, avfärdas som en omfattande, hjärntvättande lögn.

Naturligtvis är det lätt att förstå de krassa kritiker som vräker förnuft och vetenskapliga rön över gudsfolket. De har lika rätt som nykterhetsförbunden som vill varna oss för att dricka alkohol eller nioåringarna i showpubliken som hojtar att trollkarlen har gömt kaninen i ärmen. Självklart har alla dessa ivrare helt rätt, men vi vill ändå helst be dem hålla käften och låta oss få ha våra pubkvällar och illusioner i fred.

Om man lyssnar på vetenskapen så står det klart att apostlarnas skildringar av Jesus lidande och död nog inte är särskilt korrekta. Minst sagt. Få två tusen år gamla vittnesbörd är särskilt korrekta. Den källkritiska analysen av skeendet i Jerusalem kring trettiotalet fördunklas dessutom av det faktum att det är frågan om andra- och tredjehandskällor filtrerade genom aggressivt ideologiska sentiment.
[…]
Denna förnedring, dessa sår och smärtor, driver hur som helst i dag otaliga människor in i hänryckning och fröjd. Kristendomen har blivit den enda nu levande världsreligionen att helga människooffer.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Jesu uppståndelse är historiskt bekräftad
Tid: 23 April 2011, 19:59

[…] En artikel i DN har rubriken ”Underskatta inte en bra historia”. I artikeln säger Jonas Thente att ”Om man lyssnar på vetenskapen så står det klart att apostlarnas skildringar av Jesus lidande och död nog inte är särskilt korrekta. Minst sagt. Få två tusen år gamla vittnesbörd är särskilt korrekta. Den källkritiska analysen av skeendet i Jerusalem kring trettiotalet fördunklas dessutom av det faktum att det är frågan om andra- och tredjehandskällor filtrerade genom aggressivt ideologiska sentiment.” Patrik Lindenfors hakar på i både Humanistbloggen och sin egen blogg. […]

Skriv en kommentar