Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Gud är död

Pressinfo från Humanisterna

Sathya Sai Baba, av miljoner anhängare betraktad som en ”levande Gud”, dog idag söndag på ett indiskt sjukhus efter en hjärtoperation.

Dagens Nyheter skriver i en helt okritisk dödsruna att ”Sai Baba har tillmätts övernaturliga egenskaper och sägs bland annat ha kunnat trolla fram föremål ur tomma luften, minnas tidigare liv och bota obotliga sjukdomar”. Om detta skriver också Aftonbladet idag.

Ingenstans omnämns att Sai Baba var under utredning för flera fall av sexuella övergrepp mot pojkar, liksom flera mord. Inte heller uppmärksammas att hans ”övernaturliga förmåga” att trolla fram saker ut tomma luften är avslöjade i smygfilmade upptagningar av hans trick. Hans fingerfärdighet kommer inte ens i närheten av svenska illusionister som till exempel John Houdi eller Joe Labero. Sai Babas trick kan snarare betraktas som amatörtrolleri.

– Sai Baba har vilselett miljoner anhängare världen över, och med sina anspråk på gudomlighet har han både manipulerat och utnyttjat människor världen över, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Det är anmärkningsvärt att massmedia så okritiskt skriver om Sai Babas omfattande kvacksalveri.

Sai Baba har även en svensk organisation som engagerar hans svenska anhängare.
__________________________
Texten ovan var Humanisternas officiella pressrelease, men jag har även en personlig erfarenhet att dela med mig av. I mitten av 90-talet bodde jag och min fru i Indien i några år. Vi hyrde då den understa lägenheten i ett privat hus. Vår värd – Mr. Kapoor, en dedikerad Sai Baba-anhängare – bodde på våningen ovanför. Under den här tiden var jag på upptäcktsfärd i Hinduismens fascinerande gudavärld och pratade en hel del med Mr. Kapoor om tro och religion. En dag tog han därför med mig till ett hus som var “välsignat” av Sai Baba.

Huset tillhörde en familj som hade varit på besök på ett av Sai Babas Ashram och då fått ett foto på honom som regelbundet producerade aska. Det hade de uppställt på familjealtaret tillsammans med bilder och statyer på Sai Babas tidigare inkarnationer. Sai Baba “busade” även med dem med regelbundenhet – saker kunde till exempel falla omkull eller trillad ner oväntat. Varje liten tillfällighet tillskrevs Sai Babas magiska förmågor. När jag påpekade att saker föll omkull och trillade ner även i mitt hus var svaret bara ett självsäkert “That’s different“.

Sai Baba hävdade att han var en inkarnation av Gud själv. Han hade manifesterat sig på denna jord i flera olika former förut: “Call me by any name – Krishna, Allah, Christ. Can’t you recognise Me in any Form? Continue your worship of your chosen God along the lines familiar to you and you’ll find you are coming near to Me, for all Names and Forms are Mine.

Så här i påsktider kan ni fundera ett ögonblick över förhållandet mellan Jesus och Sai Baba. Gud har kommit till jorden, han har förmedlat sitt budskap och utfört en mängd mirakler. Nu har han dött. I Sai Babas fall finns en mängd nu levande ögonvittnen och Babas egna nedskrivna ord att fundera över. I Jesusfallet har den verkliga historien gått förlorat i myternas töcken. Både Sai Baba och Jesus hotar att återkomma. Jesus kommer ridande på en vit springare i skyn. Sai Baba kommer att återfödas som Prema Sai Baba. Om ni undrar hur ni ska känna igen honom så har Sai Baba manifesterat en bild av sig själv i sin framtida skepnad (till höger). Ser underligt bekant ut, tycker ni inte?
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Danne
Tid: 25 April 2011, 19:12

Första besöket här, trevlig blogg. Mycket läsvärt!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 26 April 2011, 9:18

Tack för vänliga ord! Välkommen tillbaka.

Skriv en kommentar