Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Johannes Paulus II – ett helgon utan gloria

Vilken klänning kommer Benedict välja
inför söndagens ceremoni? Valet av
accessoarer är också viktigt. Rött,
vitt och guld går förstås alltid hem.

Från tidningen Dagen:

På söndag den 1 maj saligförklaras den förre påven Johannes Paulus II under en ceremoni på Petersplatsen i Rom. Man beräknar att minst en miljon människor kommer till Rom för att delta i mässan och saligförklaringen som leds av den nuvarande påven Benedikt XVI.
[…]
SVT 2:s direktsändning kommer att pågå mellan 10.45 och 13.00. Vill man se mer av festligheterna kan man följa Vatikanens egna sändningar på pope2you.net. De börjar redan under lördagen med en direktsändning från bönevakan på Petersplatsen.

Förre påven Johannes Paulus II ska alltså bli ett helgon. För att bli ett helgon krävs att ett mirakel inträffat som kan sättas i samband med helgonet. Dagens Nyheter informerar:

Miraklet måste ha inträffat efter kandidatens död och skett i samband med att någon vänt sig i bön till Johannes Paulus. Någon brist på mirakel råder det inte, förklarar den polske prästen Slawomir Oder, som varit ansvarig för att samla ihop allt material kring den förre påvens liv. Han bär titeln postulator, vilket innebär att han är redaktör för en helig national­encyklopedi.

– De troende som säger sig ha blivit botade genom den förre påven är redan flera tusen. Men inte alla har de kriterier som kyrkan kräver för att vi skall kunna tala om mirakel, säger han när DN träffar honom på hans tjänsterum i det stora Lateranpalatset avsett för katolska kyrkans administration.

Miraklet skall vara medicinskt styrkt av läkare, som noggrant exa­minerar fallet. För att klassas som mirakel skall tillfrisknandet inte kunna gå att förklara medicinskt. Så var fallet med nunnan Marie Simon-Pierre, 49 år, som kommer att ha en hedersplats under saligförklaringen. Kanske valde kyrkan just henne, eftersom hon led av parkinson, samma sjukdom som Johannes Paulus hade.

Så läkare har gått i god för att naturlagarna upphävts en stund och att detta har med Johannes Paulus II att göra? Hela kriteriet för att man vet när ett mirakel inträffat är när läkarna inte kan förklara tillfrisknandet? Ju mer korkade och inkompetenta läkare desto större chans för ett mirakel? Men även kompetenta läkare ställs inför ett dilemma. De måste ju på något sätt mena sig ha en komplett förståelse av naturlagarna – hur ska de annars kunna veta när naturlagarna upphävts? Ett något magstarkt påstående, men ingenting förvånande från en institution som påstår sig veta meningen med livet, universum och allting.

Johannes Paulus II var formidabel som människa och påve. Han hade förmodligen en avgörande betydelse för kommunismens fall. Men ett helgon? New York Times kolumnist Maureen Dowd funderar över det här. “Hur kan man vara ett helgon om man inte skyddar oskyldiga barn?”

For years after the Rev. Marcial Maciel Degollado, the founder of the Legion of Christ, was formally accused of pedophilia in a Vatican proceeding, he remained John Paul’s pet. […][John Paul] was duped by Maciel, but he let himself be duped. When nine people accuse the guy of abusing them as kids, the least you can do is investigate.
Cardinals and bishops had told him about the larger abuse crisis for years. And he was passive to an absolute fault. He failed in mountainous terms.
[…]
We are known by our heroes and those we choose to admire.

Pope Benedict has wanted to beatify John Paul, who shielded pedophiles, and Pope Pius XII, who remained silent about the Holocaust as it happened.
[…]
This pope has been better than the last on abuse, […] but he’s still surrounded by all these cardinals whose hands are dirty in this thing. There are still 16 bishops that were credibly accused who stepped down from public positions but still maintain their titles.

Nej, Johannes Paulus II agerade inte som något moraliskt föredöme utan brast i skyddet av samhällets svagaste individer – barnen. Att helgonförklara honom är ett svek mot offren. Pedofiler finns överallt, vi vet – det är inte det som är problemet. Problemet är att katolska kyrkan inte tog tag i de fall man fick rapporterade för sig, utan istället såg åt andra hållet och ibland till och med skyddade förövarna. Nu påstås det att den nuvarande påven – Benedictus – försöker förändra kyrkan på den punkten och rätta till missförhållandena – till och med att Katolska kyrkan är ett föredöme iden här frågan. Men hur kan man påstå det med trovärdighet när Benedictus samtidigt helgonförklarar Johannes Paulus II?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bengt Malmgren
Tid: 29 April 2011, 10:44

Patrik! Du drar alltför långtgående slutsatser utan att vara påläst.

Läkare går inte i god för att naturlagarna upphävs, de kan bara konstatera att vissa helanden saknar förklaring utifrån nuvarande vetande.

JPII skyddade inte medvetet pedofiler, däremot kan man säga att han var mindre klarsynt än nuvarande påven i att inse vidden av problematiken inom Katolska kyrkan. JPII ansåg nog att ryktena om pedofilibrott bland prästerna var ont förtal i syfte att skada kyrkan. Sedan visade det sig tyvärr att så var inte fallet…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 29 April 2011, 10:50

Då är det inkompetenshypotesen som är den riktiga? Ju okunnigare läkare desto större chans för mirakel. Kanske dags att omvärdera en del medeltida utnämningar?

Du är förlåtande mot Johannes Paulus i god kristen tradition. Men får det inte oönskade konsekvenser i det här fallet?

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 29 April 2011, 11:21

Otroligt vilken cirkus.
Tänk att vi än idag låter okunnigheten flöda på detta sätt.
Hade inte så många människor varit hjärntvättade av dessa dumheter så hade alltihop enbart varit ett stort gapskratt, men nu fortsätter religionen vara ett hot mot det självständiga tänkandet och rim och reson.
Bedrövligt och patetiskt på samma gång!

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 30 April 2011, 22:15

KK är verkligen kitschig.

Skriv en kommentar