Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Tankesörja

Under titeln “Humanisterna har ärlighetsproblem” ger sig Christian Braw, docent i systematisk teologi och komminister i Slätthög, idag på Humanisterna. Efter diverse reflektioner över vad ateism är och inte är (inklusive några människor han kallar för “neurotiska ateister”) kommer så själva angreppet.

Det är ovanligt att ateister är konsekventa. Vissa av dem kan hävda människovärde och demokrati, företeelser som saknar all grund i en värld utan Gud, annat än som övertygelser. I ett evolutionistiskt sammanhang utgör de rent nonsens. Den störste av alla ateister, Friedrich Nietzsche, drog den konsekventa slutsatsen av sin hållning: förtvivlan. Lord Russell, en ateist av ett annat snitt, talade om “den orubbliga hopplöshetens fasta grund”. Det är detta som är verklig ateism, och den bör respekteras för sin ärlighet.

Det är ärligheten som är problemet med föreningen Humanisterna. Deras verkliga fokus är en ateistisk agitation, men de har tagit sig ett namn som är förbundet med en strävan att förbättra människan genom bildning. Antingen får de leva upp till det, eller också får de byta namn och kalla sig vad de är: Ateisterna. Om de sedan blir lika ärliga som Nietzsche och Lord Russell kan det föras ett meningsfullt samtal med dem.

Saknar människovärde och demokrati all grund i en värld utan Gud? Ren tankesörja, min gode komminister.

För att börja med demokrati är detta i första hand ett styrelseskick med rötter i det antika Grekland (nej, inte i kristendomen). Några andra former av styrelseskick är diktatur, teokrati, autokrati, plutokrati och så vidare. Har ett av dessa styrelseskick plötsligen utrustats med “grund” av Gud? Nej, förmodligen är det den demokratiska attityden komministern är ute efter, annars blir det för dumt. Det är alltså tanken att alla människor bör ha ungefär lika mycket att säga till om. Det finns ingen som helst religiös bakgrund till denna attityd. Den är framkämpad i trots med allehanda makthavare, bland annat religiösa sådana. Det är talande att den enda kvaravarande envåldsmonarkin i Europa är Vatikanstaten. Demokrati har sin grund i folkets strävan efter frihet och jämlikhet, inte hos Gud.

Människovärde då? Var kommer det ifrån? Kommer det sig ur läran att en gud kommer att döma oss på sista dagen – vissa av oss till evig lycka, andra av oss till evig plåga? Är det därifrån värdet kommer, ifrån att vi alla kommer att värderas av Gud och hamna på olika sidor av en magisk gräns? Är det Gud som sätter värdet på oss? Humanister vill istället hävda att värdet – lika värde – är något vi ger varandra. Vi behöver inte göra det, men det blir bäst för alla om vi gör det. Det är ett ställningstagande – det centrala ställningstagandet som gör Humanister av ateister. Från den grunden kan man åstadkomma storverk – något som dagens sekulära västerländska demokratier visar med all önskvärd tydlighet.

Docent eller inte så verkar inte den gode komministern tänkt igenom det här ordentligt. Han vill väl bara ge Humanisterna en känga och drämmer till med något som går hem i de kristna stugorna.

(Apropå slängen mot evolutionsteorin så vill jag här passa på att göra reklam för min nästa bok som handlar om just detta: Samarbete. Ur ett evolutionsbiologiskt perspektiv är nämligen samarbete en central princip. Och nej, det står inte i motsats mot själviska gener, tvärtom. Men jag tror inte komministern har läst något om evolutionsbiologi, så hans påstående får stå oemotsagt i all sin dumhet så länge. Boken kommer i september.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Rolf Lampa
Tid: 28 April 2011, 21:34

>> “Humanister vill istället hävda att värdet – lika värde – är något vi ger varandra.”

Voi voi Patrik. Voi voi säger jag bara. Och när jag inte ids ge dig samma värde som jag ger mig själv så saknar du värde. Och det är just där problemet ligger. Du kan alltså inte hävda att du har något värde. Bara jag kan hävda DITT värde. Med din syn på vad som ger människovärde.

Och de evolutionära principerna ökar inte värdet på dem som inte riktigt hänger med i samarbetet, vad nu det samarbetet för tillfället råkar handla om. Att bygga autobahn, eller ett tredje rike, eller ett fjärde, eller vad det nu råkar handla om. Ja, du fattar. 🙂

// Rolf Lampa

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 29 April 2011, 8:46

Nej, Rolf Lampa, vi fattar inte ett dugg. Och du verkar ha missat en hel del.

Skriv en kommentar