Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Ännu en låtsaskompis har fått ok

Efter att Vatikanen igår saligförklarade Johannes Paulus II går det nu officiellt bra att be till honom. Obs, man får inte tillbe honom – han har inte fått gudastatus. Det som har hänt är att Katolska kyrkan efter en noggrann undersökning”förstått” att han finns i himmelen och att man därför kan be honom om förbön – precis som man kan be vem som helst på jorden om förbön.

Till många helgon hör ofta en relik – ett heligt föremål som hör samman med helgonet, gärna en bit död kropp. I JPIIs fall handlar det om blod – sällsynt (o)lämpligt med tanke på hans ovilja att med alla medel bekämpa det blodburna HIV-viruset.

Reliken är inte en form av guldkalv, man tillber inte reliken, utan det är ett objekt man kan använda för att fokusera tankarna på helgonet. Vissa hinduer anser att gudabilder i hindutempel ungefär fyller ungefär samma funktion – andra hinduer anser att guden tar bilden i besittning. Med tanke på den … eh … vördnad en del katoliker visar sina reliker och helgon kan man funder om de inte faktiskt tror att det är en tro på gud-i-bilden det är frågan om.

Jag har själv för många år sedan varit i en kyrka i Guatemala där Maya-folket hade kört ut prästen för att han inte tillät dem använda helgonbilderna som gudabilder. Nu gick där en gevärsbeväpnad vakt och det försigick offer och allehanda ritualer framför helgonbilderna. En mycket surrealistisk upplevelse.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar