Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Ny ateism?

En skämtteckning föreställande “Rationalismen” som med sina vapen “kalla fakta” och “förlöjligande” driver prästerskapet med sina “predikstolslögner” på flykten. Teckningen är från 1903 och tidningen “The Blue-grass Blade” som då förvaltade upplysningens arv.

Ny ateism? Nej – Humanisterna verkar i en gammal upplysningstradition med rötter ända tillbaka till det antika Grekland. Under medeltiden lyckades kyrkan undertrycka de här tankarna genom att till exempel bannlysa och förstöra Epikuréernas texter. Men i och med internet är sådant undertryckande nu en omöjlighet.

Betyder det början till slutet för religionen? Troligen inte. Förmodligen är det här en strid som varje generation måste föra. Är det inte Zeus är det Jupiter är det Jahve är det Jesus är det Teosofi är det New Age är det…

Bookmark and Share

Skriv en kommentar