Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Det vetenskapliga beviset för att kvinnor är underlägsna män

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från JohannaV
Tid: 13 May 2011, 14:18

Propagandainstitutet MEMRI? Varför detta epitet? Själv uppfattar jag MEMRI som det mest seriösa översättningsinstitutet av nyheter från den arabiska och persiska världen.

Jag var på studiebesök hos dem i 2003 i deras lokalavdelning i Israel. De hävdade att de var intresserade av att ge västerlänningar en bild av vad MAINSTREAM media i den här delen av världen säger. Man översätter alltså inte de mest extrema tidningarna, radio- och tvprogrammen etc. etc.

MEMRI kan naturligtvis ljugit mig öronen full men all annan information om den här regionen som jag uppsnappat från andra källor bekräftar snarare att MEMRI inte är ute efter att smutskasta regionen utan visa på hur allvarligt det står till.

Det intressanta klippet ovan kommer inte från någon extrem källa. Dessa åsikter är dessvärre mainstream.

Att visa på tillståndet i den här regionen är en välgärning – knappas propaganda.

Jag hoppas din kommentar var ett olycksfall i arbetet.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 May 2011, 15:48

JohannaV,
Jag antar att du är medveten om den kontrovers som finns runt Memri? Annars kan du läsa mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Memri#Accusations_of_bias Så nej, det var inte ett olycksfall i arbetet, det var en medvetet ditlagt varning med länk och allt. Sen tyckte jag klippet var så roligt att jag valde att publicera det ändå…

Kommentar från JohannaV
Tid: 13 May 2011, 17:49

Ser ut som det är en kontrovers mellan CNN och MEMRI. Tja, det är väl en trovärdighetsfråga vem man ska lita på, CNN eller Memri. Personligen är jag medveten om att CNN aldrig skulle släppas in diktaturstater om de rapporterade utan bias. En svår balansgång för journalister alltså – men något som allmänheten bör vara medveten om: man kan inte lita fullt ut på CNN och andra mediakanaler när de rapporterar inifrån en ofri stat. Det kan nog anses vara ett smart drag för CNN att kritisera Memri om man vill släppas in i de länder man vill rapportera ifrån.

Detta betyder inte att jag inte blir oroad över kritiken du länkade till. Men att därav dra slutsatsen att institutet sysslar med propaganda är att gå för långt. Och om man skrollar ner i artikeln finner man att den mellanösternkunnige – och ofta israelkritiske- journalisten Thomas Friedman berömmer institutet.

(Jo, jag ser att även the Nation och Guardian anklagar Memri för bias. Tyvärr anklagar nog jag dessa ärevördiga tidskrifter för samma sak men det vill jag inte gå in på här.I

(Sen måste jag erkänna att jag inte brydde mig om att se skräpet. Jag har sett alldeles för mycket elände från den delen av världen: “vetenskapliga bevis” varför kvinnor behöver lite prygel då och då, är känslomässigt obalanserade etc etc etc. Jag kanske borde skratta men vet att alltför många kvinnor i min hemstad Malmö lever under detta. Ok. det var off topic-jag tycker det är bra du visar detta.)

Kommentar från Jonas
Tid: 13 May 2011, 23:21

Tenderar nog att sekondera JohannaV. Jag har följt Memri till och från i tio år och tycker de är spännande och relevanta om än en smula ensidiga.
Det vore klädsamt och bättre för deras trovärdighet om de också gav en bild av de ganska wacko israeliska kanaler som finns.

Kommentar från JohannaV
Tid: 14 May 2011, 14:41

Hej Jonas,

tack för ditt gensvar.

Men glöm inte det jag skrev ovan, att Memris uppdrag är 1. rapportera från i första delen arabvärlden och Iran samt 2. rapportera från MAINSTREAM media -ej arabiska “wacko” kanaler. (Det finns alltså betydligt värre grejer där ute som Memri ignorerar.)

så varför skulle Memri rapportera om wackos i Israel? Det faller utanför deras område: Israel tillhör inte den muslimska världen och deras mainstream media är inte “wacko”.

(Dessutom finns det så många hebreisktalande redan som håller koll på de värst galningarna i Israel. Och som kan göra det pga att Israel är en demokrati.)

Skriv en kommentar