Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Pengar till de utsatta – inte till kristen medlemsvärvning

Idag är jag och debatterar på SVT Debatt: Frälsningsarmén värvar medlemmar bland samhällets mest utsatta.

Det är något djupt omoraliskt i att våra skattepengar går till en homofob organisation som värvar frälsningsbara själar bland samhällets svaga och mest utsatta medlemmar. De flesta skattebetalare är ju inte homofoba utan vill bara att pengarna ska gå till att hjälpa medmänniskor i nöd.
[…]
Lek med tanken att Socialdemokraterna startade en motsvarande verksamhet. Varje härbärge och soppkök skulle prydas med röda fanor och skötas av frivilliga medlemmar i uniform. Innan maten kunde man läsa högt ur något tal av Hjalmar Branting eller sjunga en vers eller två ur internationalen. I linje med den socialdemokratiska ideologin skulle man hjälpa de utsatta, men det verkliga underliggande målet vore hela tiden att få människor att ”se ljuset”.
[…]
Stödet via skattsedeln till Frälsningsarmén och andra motsvarande organisationer som har en ideologisk eller religiös baktanke med sin hjälp bör upphöra. Inom biståndet slussas nu majoriteten av biståndet via en kombination av statliga insatser och neutrala organisationer som Läkare Utan Gränser, Röda Korset och Rädda Barnen. Det är dags att göra samma sak inom hjälpen till utsatta och hemlösa i Sverige. De flesta hemlösa i Stockholm har redan nu sina främsta möjligheter att få temporära sängplatser via kommunens försorg, men frivilliginsatsernas finansiering bör ses över.

Vill vi verkligen finansiera homofoba organisationer via skattsedeln? Jag vill i alla fall inte vara med och betala för någon kristen medlemsvärvning. Jag vill att mina pengar ska gå till att hjälpa de hemlösa, utan någon baktanke. Vad vill du?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Theodor
Tid: 14 May 2011, 18:50

Blev lite besviken. Du gör som om du gör världens upptäckt! Frälsis har alltid varit tydlig med att dela med sig av soppa, tvål och frälsning. Att de står för klassisk kristen tro att just inget med det att göra. Som du måste ha hört kan alla vara med hos frälsis när man väl bekänner sin tro. Jag tycker att du nu på ett litet fult sätt använder dig av populistiska metoder för att få fram ditt budskap. Tummen ner för detta lågvattenmärke… Dig ovärdigt, Patrik!

Kommentar från Bitte
Tid: 14 May 2011, 19:18

Ja det här är inte riktigt likt dig, Patrik, du är väl betydligt mer klarsynt än så här. Men jag gillar dig ändå. Skarpt!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 May 2011, 10:12

Ni skämtar? Det här rör två av mina hjärtefrågor.
1. Kristna påstår att deras etik går ut på alla människors lika rätt och lika värde. Men den selektiva medlemsrekryteringen inom Frälsis visar att det gör den inte alls. Man värderar kärlek och påstår att viss kärlek – mellan samtyckande vuxna människor – är mindra värd än annan kärlek. Väldigt belysande. Det är därför TV4s reportage gör människor så upprörda. Jag tycker ni ska ta er en funderare på varför ni inte ser det.
2. Den andra frågan är min käpphäst. Man ska inte värva anhängare bland människor i utsatt situation. Ska man prata ideologi eller livsåskådning ska det vara när människor är i full kapacitet att värdera värdet i det man säger. Inte när människor är i materiell eller känslomässig nöd. Det är helt och hållet oetiskt att göra så. (Därför kommer heller inte Humanisterna starta hjälpverksamhet (hoppas jag) – den ska skötas professionellt och utan baktanke.)

Kommentar från Bengt Malmgren
Tid: 15 May 2011, 19:52

FA är inte en homofob organisation och huvudsyftet är inte medlemsvärvning utan just att hjälpa.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 May 2011, 21:22

Så var det med den saken! Onödigt att argumentera när fakta är så klara.

Skriv en kommentar