Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Vilken väg väljer du?

En fritänkarillustration från 1890.

Om ni inte ser texten så står det så här:
Along the “Freethought Road,” via a secular school, you pass Investigation, Reason, Education, Humanity, Justice, Science, Virtue, Love, Liberty, and Truth.

Along the “Orthodox Route,” via Sunday School, you hit Faith, Hypocrisy, Ignorance, Cruelty, Superstition, Fraud, Decay, and Death.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från mattias i
Tid: 23 May 2011, 9:43

Hej Patrik! Av ren nyfikenhet måste jag fråga dig, tycker du att bilden är vettig som den står, dvs “faith” leder alltid till hypocrisy och cruelty, eller kunde bilden nyanseras enligt dig?
Allt gott
Mattias

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 23 May 2011, 10:04

Den kunde definitivt nyanseras; ibland leder faith till storartade saker. Tanken med bilden är bara att visa att den så kallade nyateismen är en gammal tankeströmning. Men jag hade nog ritat den annorlunda.

Kommentar från Mattias Irving
Tid: 23 May 2011, 10:43

Tack Patrik! Det var väl iofs vad jag redan visste, om sanningen ska fram. Uppfattar absolut inte dig som en “tvåvägstänkare”. 🙂

Det blev en olycklig debatt förra gången, känner jag. Ville inte lägga så mycket som ett enda vedträ till på den elden. Illustrationen var dock så frapperande svartvit att jag kände ett behov av att ändå fråga.

Det är bra att påvisa “nyateismens” historia, tycker jag – både som tanketradition och som politisk rörelse. Idéerna har ju funnits i omlopp sedan urminnes tider: Epiktetos och Epikuros är utmärkta exempel på etiker som tar avstånd från en teistisk världsbild, fastän Epiktetos kanske drog åt det andliga någonstans. Det är en tradition som förtjänar att vårdas och fördjupas, särskilt i en pågående debatt, eftersom dess mekanismer knappast tjänar till att skapa nyanserade porträtt av parterna.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 23 May 2011, 11:00

Nej, det är skönt att den förra debatten är över. Vi har konfliktglada ledargestalter, vad det verkar.

Jo, nyateismens historia är kul. Någon borde skriva en bok om den…

Pingback från Tankestörningar » Blog Archive » Den var bra, den #sweskep RT @…
Tid: 25 May 2011, 22:25

[…] Den var bra, den #sweskep RT @Lindenfors New blog post: Vilken väg väljer du? http://blog.lindenfors.se/?p=4468 […]

Skriv en kommentar