Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Svenska kyrkan värvar medlemmar bland barn

“Det ska böjas tidigt det som krokigt ska bli” som ordspråket säger. En annan variant är “Indoktrinera dem innan de lärt sig kritiskt tänkande”. Här kan ni läsa vad Svenska kyrkan i Vaxholms församling har att erbjuda skolor. Man kan till exempel få tillgodogöra nedanstående som elev i årskurs 4, om man har lärare och rektor som tillåter sådant.

År 4
Tema: Påskvandring
Syfte: Låta eleverna följa Jesus sista vecka och uppleva påskens under.
Besök: Ni besöker oss i Vaxholms församlingsgård.
Inbjudan: Januari/februari, med ett introduktionsbrev till läraren
Tidpunkt: 1-2 veckor före påsklovet
Tidsåtgång: 40 minuter
Gruppens storlek: En klass, max 25 elever.
Övrigt: Eleverna får rita/ skriva något till oss om vandringen. Vi kan komma till skolan och träffa eleverna igen om de har frågor.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Henrik B
Tid: 25 May 2011, 8:36

Jag jobbar själv med påskvandringar för skola (åk 2) i en annan SvK-församling och de här vandringarna handlar om att beskriva varför vi i kyrkan firar påsk. Vi utgår från bibeln och det handlar alltså om att beskriva en bakgrund för barnen. I samband med vandringen uppmuntrar vi till fortsatta samtal i klassen, där barnen kan berätta och beskriva sina egna påskfiranden. Vi lägger inga värderingar i det här. Det är inte mission/medlemsvärvning. Det är ett stöd till skolans undervisning i religion och kulturhistoria. Svenska skolor (åtminstone kommunala) är idag väldigt restriktiva mot varje försök att påverka elever och “fäller heller än friar” när vi som kyrkor bjuder in till samarbete. Så tala med lärarna om du känner dig orolig för ditt/dina barn. Dessutom finns ju möjligheten att som förälder följa med klassen och själv se vad som händer!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 25 May 2011, 9:37

Intressant. Hur “upplever man påskens under” konfessionsfritt?

Kommentar från Henrik B
Tid: 25 May 2011, 21:00

Kontakta mig eller påskvandrare i din närmaste församling, så kan jag berätta mer. Vi har inget att dölja! Henrik.Betner@Svenskakyrkan.se

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 25 May 2011, 22:11

Men nu har vi ju kontakt? Självklart har ni inget att dölja, det är ju delvis det som är problemet.

Så frågan kvarstår: Hur “upplever man påskens under” konfessionsfritt?

Kommentar från Carl Svensson
Tid: 5 June 2011, 9:03

Å andra sidan så är det ju enklast att förstå en tro/religion om man försöker sätta sig in i hur de tänker…. Dock kan man ju diskutera åldern… dvs detta borde göra sig bättre i en gymnasieklass än en 1-2:a….. Givetvis bör de få uppleva samma sak om Islam, Buddismen, humanismen och andra religioner.

Skriv en kommentar