Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

Kategorier

Råd från Darwin om religionskritik

Charles Darwin var enligt egen utsago agnostiker. Han lär ha definitivt förlorat sin kristna tro då hans älskade dotter Annie dog, 10 år gammal. Religionskritiker var han dock aldrig offentligt.Hans fru Emma var djupt kristen livet ut och djupt oroad över ödet för Darwins själv efter döden.

I ett brev till en man vid namn Edward Aveling skrev Darwin följande om religionskritik.

Though I am a strong advocate for free thought on all subjects, yet it appears to me (whether rightly or wrongly) that direct arguments against christianity and theism produce hardly any effect on the public; & freedom of thought is best promoted by the gradual illumination of men’s minds, which follow from the advance of science. It has, therefore, always been my object to avoid writing on religion, & I have confined myself to science. I may, however, have been unduly biased by the pain which it would give some members of my family, if I aided in any way direct attacks on religion.

Charles Darwin hade med andra ord aldrig gått med i Humanisterna. Tyvärr.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från PKJonas
Tid: 30 May 2011, 20:15

Nej, det låter som om det på sin höjd kunnat bli VoF för Darwin.

Skriv en kommentar