Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2011
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Religös medicinering? Nej tack! Inga skattepengar åt Vidarkliniken

Barnläkaren Mats Reimer skriver på dagens DN Debatt om Vidarklinikens farliga råd om vaccin:

Den skattefinansierade Vidarkliniken i Stockholms län har på sin hemsida lagt ut råd om antroposofisk behandling av mässlingen. Rekommendationerna – som vänder sig till föräldrar – innehåller tyvärr allvarlig desinformation. Bland annat påstås felaktigt att vaccination mot mässlingen kan orsaka autism och att febersjuka barn ska gnuggas med borste för att utslagen ska blomma ut över hela kroppen. Vidarkliniken motarbetar härigenom det viktiga smittskyddsarbete som övriga läkare inom Stockholms läns landsting bedriver. Nu måste politikerna ingripa och se till att kliniken lever upp till samma krav som andra vårdcentraler.

Antroposofernas föreställningar om andlig utveckling går före hänsyn till barns hälsa:

Antroposofiska läkare är ofta negativa till vaccinationer, liksom Rudolf Steiner var. Man anser att barnens infektioner är andligen utvecklande; man vill att barnen skall genomgå mässling och avstår därför från vaccin. Skolmedicinen däremot ser mässling som en allvarlig virusinfektion som fortfarande dödar 100.000-tals barn varje år. Att vaccinera alla barn i världen mot mässling är ett prioriterat mål för WHO. Vi är på rätt väg och tack vare vaccinering har dödstalen minskat med 75 procent de senaste tio åren. I framtiden hägrar målet att helt utrota sjukdomen så som man lyckades göra med smittkopporna.
Huruvida mässling leder till en andlig utveckling är en teologisk fråga, som knappast kan besvaras av vetenskapen. Det som är ett faktum är att flera utbrott av mässlingen i Europa har skett vid antroposofiska skolor. Smittan har ibland gått vidare ut i samhället där små barn drabbats, barn som inte hunnit få vaccin och vars föräldrar helst hade sett att deras barn sluppit denna ”möjlighet att utvecklas”.

Men det är inte bara motarbetandet av vaccinering som är farligt. Rådet som ges till föräldrar med barn som insjuknat i mässling gränsar till det riktigt obehagliga.

Det mest anmärkningsvärda rådet som de antroposofiska läkarna kommer med handlar om mässlingens typiska utslag. De tror av någon märklig anledning att det är viktigt att utslaget blommar ut ordentligt, och om inte det sker spontant vill man hjälpa viruset på traven. ”Det är viktigt att utslagen kommer över hela kroppen för att minska risken för komplikationer. Ser man att utslagen stannat i t ex brösthöjd, ljumskarna eller knävecken kan man ta en torr borste och kort borsta över de delar av kroppen där inga utslag finns.” Att gnugga ett febersjukt barn med en borste för att framkalla ytterligare utslag tycker jag låter som ren barnmisshandel, och att det skulle minska risken för komplikationer är förstås helt absurt.

Hur kan denna verksamhet få fortsätta? Finansierad av skattepengar!?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bitte
Tid: 7 June 2011, 23:39

Det är ju förfärligt! Så får det bara inte gå till. Ungefär som med vissa religiösa sekter som inte vill ta emot blod, eller låta sina barn ta emot blod osv. Avarter. Usch.

Pingback från mässlingens mening och möjlighet (vidarklinikens råd) « zooey
Tid: 8 June 2011, 15:52

[…] också vad Patrik Lindenfors skriver (inlägget finns också på Humanistbloggen) och Philip Wildenstam. Faktoider publicerar […]

Kommentar från Ilwuwcsr
Tid: 9 June 2011, 7:53

It is cool, Inr calculator, 47577, Confederates in the attic chapter summaries, 8]]], Chat roulette similar websites, hqf, Kings pharmacy williamsburg, 40447, Shaolin monks stash, mtj, Dorm buys, >:[[[, Silvia saint planetsuzy, 384595, Robux editor, :P, Da 4651 fillable, 0780, Otc bearing splitter, 177540,

Skriv en kommentar