Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2011
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Därför bör KD (och alla andra) delta i Pridefestivalen

Roland Poirier Martinsson har i en kolumn i SvD uttryckt åsikten att KD inte bör delta i Pride. Debatten har efter det kommit att handla om Poirier Martinssons person. Men hur är det med sakfrågan – varför bör KD (och alla andra) delta i Pride? Vad handlar Pride om? Från festivalens hemsida:

Pridefirandet har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsens födelse i New York den 27-29 juni 1969. Polisen ägnade sig åt omfattande trakasserier av HBT-samhället och gjorde den 27 juni ännu en razzia mot gaybaren Stonewall Inn på Christopher Street. Men för första gången satte sig gästerna dock på tvären och det utbröt kravaller som varade i tre dygn. Sedan dess har man över hela världen firat minnet av det tillfälle då HBT-samhället för första gången slog tillbaka mot trakasserierna och så starkt vågade vara stolta över sin identitet och sin kultur.

Det handlar alltså om att visa att man inte skäms för vem man är – såsom det förväntades av hbt-personer förr i tiden och som fallet är i många av världens länder fortfarande – utan till och med är stolt över sin identitet. En viktig poäng är därmed att man måste visa upp det man är stolt över – man måste skylta med, manifestera och fira sin identitet. Det är svårt att påstå sig vara stolt över något som man sedan skäms över att visa upp. Vad ger det för trovärdighet att visa stolthet i en garderob?

I många av världens länder har homosexuella inte samma rättigheter som heterosexuella. DN skriver till exempel idag om situationen i Italien – där årets Europride går av stapeln.

I Italien har hbt-personer inte rätt att värva varandra. Ett upprättat testamente kan lätt ogiltigförklaras av släktingar. Sjukhus kan neka en partner tillträde, även efter en lång relation. […] Italienarna kan inte registrera någon form av partnerskap.

Det här handlar i mycket om Katolska kyrkans mörka inflytande över den italienska politiken.

Påven Benedictus XVI betonade så sent som förra veckan under sitt besök i Kroatien att alla familjeformer utanför kyrkans äktenskap mellan man och kvinna är oacceptabla.

Gubbstrutt. (Ursäkta, men påven står för så mycket ondska – ibland blir det bara för mycket. Ondska? Att homosexuella inte ska få gifta sig? Ja, att sortera människor i olika lämplighetskategorier efter sexuell läggning är ondska. Alla ska ha samma rättigheter.)

Pridefestivalen handlar om att alla människor ska ha fullständiga medborgerliga rättigheter och om att ingen ska behöva skämmas för sin läggning. Denna manifestation kräver därför av hbt-personer att de skyltar med sin hbt-identitet. Vad vi andra kan göra är att visa vårt stöd för detta, samt att visa att vi är stolta över de familjemedlemmar, vänner och bekanta som är hbt-personer. (Vi är förstås stolta över alla icke-hbt-personer också, men det här är hbt-personernas dag, det är de som behöver vårt stöd.)

Vill något demokratiskt parti i Sverige verkligen ställa sig utanför den här gemensamma manifestationen? Det står dem naturligtvis fritt, precis som att man kan ställa sig utanför manifestationer mot rasism bara för att folk “skyltar med sin svarthet” i demonstrationståget. Men det ger ingen vidare trovärdighet. Det här är en fråga som borde förena alla sveriges demokrater. Vi hoppas därför att ingen inom borgerligheten hörsammar Poirier Martinssons uppmaning. Inte ens KD.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Leif Ottenvang
Tid: 11 June 2011, 9:21

Ånyo meddelar du att du ogillar katolska kyrkan. Surprise, surprise!

Kommentar från Uffe
Tid: 11 June 2011, 14:01

Bäste herr Ottenvang!
Säg vad du tycker istället. Berätta om du tycker att det är helt okej att kategorisera människor efter ursprung och/eller sexuell läggning och ge dem olika mycket rättigheter.

För du försvarar väl inte påven bara för att han är påven? Eller surprise, surprise. Det kanske är precis så?

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 12 June 2011, 0:19

För några år sedan gick jag i Prideparaden för första gången. Vi demonstrerade mot Irans avrättningar av homosexuella. Eftersom vi delade ut flygblad kom jag hela tiden nära publiken och upptäckte något märkligt – det var oproportionerligt många som hade krucifix om halsen. Kan någon förklara?

Skriv en kommentar