Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2011
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Religiösa erfarenheter krymper hjärnan

Scientific American sammanfattar nya intressanta forskningsresultat:

The article, “Religious factors and hippocampal atrophy in late life,” by Amy Owen and colleagues at Duke University represents an important advance in our growing understanding of the relationship between the brain and religion. The study, published March 30 in PLoS One, showed greater atrophy in the hippocampus in individuals who identify with specific religious groups as well as those with no religious affiliation.

Forskarna står frågan inför den exakta mekanismen bakom fyndet, men lägger fram hypotesen att det kan ha med stress att göra.

Där ser man – negativa effekter på hjärnan av religion. Vem hade kunnat ana det?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Bäckström
Tid: 16 June 2011, 19:01

“These associations were not explained…by….baseline cerebral volume”.

Vad jag förstår menas det att resultatet är jämfört med motsvarande små hjärnstorlekar i kontrollgrupp utan krympning.

Resultatet visar då att man har inte religiösa upplevelser för att hjärnan är liten utan den blir liten av religösa upplevelser. Då finns det alltså hopp om att upplysning (Humanistisk/ateistisk)kan förhindra krympning. Om “cause & effect” diagrammet hade varit omvänt hade det varit tvunget att avliva små hjärnor. Nu väntar vi på en uppföljare: Kommer born-again ateister rekryterade bland f.d. religiösa att få växande hjärnor?

Skriv en kommentar