Varför religiösa friskolor är så viktiga för religionens fortlevnad
Det finns en central skillnad mellan djurs och människors sätt att lära sig av varandra. Här är en del av nyckeln till varför människor kan ha religion medan schimpanser skulle förlora tron på en generation.
Publicerad: 16 June, 2011 i Religion, Vetenskap.
Etiketter: Religion, Vetenskap
Kommentarer
Kommentar från Lennart Pettersson
Tid: 16 June 2011, 10:57
Jag håller med dig till 100%
Kommentar från Björn Bäckström
Tid: 16 June 2011, 10:41
Detta är ju något vi har vetat hela tiden…De första åren fram till puberteten accepterar barnet mer eller mindre okritiskt vad som pådyvlas det.
Utöver att barnet lär sig något så får det också ‘belöning’ genom auktoritetens uppskattning… en klapp på huvudet. Förhållandet har varit en evolutionsfördel men med risker!
Viktigt: Vad man lär sig före puberteten graveras på ‘hårddisken’ – svårt att sedan få ränderna att gå ur. Eftersom VAD barnet lär sig är underordnat processen som sådan är det oerhört viktigt att gudar och annan vidskepelse inte inkluderas i undervisningsmaterialet utan att just bekämpning av vidskepelse är på schemat.
Vi vuxna som lyckats radera barndomsgraveringen måste se till att vidskepelser hålls borta från undervisningen.
Victoria Hornets slutsats är:
“We suggest that the difference in performance of chimpanzees and children may be due to a greater susceptibility of children to cultural conventions, perhaps combined with a differential focus on the results, actions and goals of the demonstrator”.
Barnet vill vara ’till lags’. Detta får inte missbrukas som det nu görs av religiösa föräldrar och friskolor. Att förföra barnen med religion borde vara en straffbar förseelse. I vilka andra sammanhang är lögner sanktionerade av samhället?