Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2011
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Den antroposofiska bakgrunden till Vidarklinikens mässlingsråd

Hur långt den offentliga vården skall finansiera en andligt baserad läkekonst är i grunden en politisk fråga. Men om skattepengar skall gå till Vidarkliniken får det vara ett minimikrav att de lämnar samma rekommendationer vad gäller vaccinationer som övriga vårdgivare, skriver barnläkaren Mats Reimer och Steinerkritikern Alicia Hamberg i en replik på DN Debatt.

Antroposofiska behandlingsmetoder syftar till understödjande av självläkningsprocesser. Eftersom sjukdomarna är symptom på obalans på andliga områden, har interventionerna som mål att återställa jämvikten på det översinnliga planet. Feber är en värmeprocess (luciferisk) och motverkar därför sådana processer (ahrimanska) som leder till ”förhårdnande”. Barnsjukdomar inträffar då de utvecklingsmässigt behövs.

Vad gäller mässlingsutslag ser antroposofiska läkare dem som viktiga och menar att om sjukdomen inte får sitt yttre uttryck, vänds den inåt. Att borsta huden för att sprida utslaget och att ge lavemang ses som olika sätt att hjälpa organismen att utsöndra det kroppen behöver göra sig kvitt.
[…]
I Frankrike har under årets första halvår runt 10.000 personer insjuknat i mässling, 12 har fått allvarliga neurologiska följdsjukdomar (encefalit/myelit) och 6 har avlidit i denna sjukdom som lätt förebyggs av två doser vaccin.

Stoppa skattepengarna till Vidarkliniken nu!

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Christian
Tid: 22 June 2011, 0:28

Välskrivet! Jag utgår inte från att allvarliga “biverkningar” och allmän misskötsel endast skulle förekomma inom alternativ sjukvård. Däremot anser jag fortfarande att alternativ medicin bör granskas hårdare än vad som sker idag. Detta för att den inte grundar sig på teori-empiri-analytisk “objektivitet”, vilket är den övergripande ideologin vår typ av demokrati bygger på. Det handlar inte om religion explicit, men även om det gjorde det, vilken roll ska tro och spiritualitet i så fall ha i vårt samhälle. Dessutom, bör det argumenteras för på ett sakligt vis. Sedan slutet på 70-talet har det vuxit fram åtskilliga rörelser som kritiserar den normativa och standardiserade teknokratin, och istället lägger betoningen på personlig utveckling och autenticitet (Boltanski & Chiapello, 2005). Men poängen med skatte-subventionerad offentlig sjukvård är att den grundar sig på vetenskap som följer de grundregler och krav som institutionaliserats i vårt land och kultur.

Skriv en kommentar