Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2011
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Yttrandefrihet

Tidningen Dagen har idag en läsvärd diskussion om yttrandefrihet.

Teologen Elena Namli ser […] problem med hur vi i västvärlden upphöjer yttrandefriheten. Hon har kallat den rättigheten för ett “kolonialistiskt helgon”.

– I vår kultur har den väldigt hög status, man säger att yttrandefriheten är så viktig för demokratin. Men vi reflekterar inte över den, varför och när är den viktigare än andra värden? säger hon.
[…]
– Vi måste börja fundera över hur vårt budskap tas emot av andra människor. Vi ska kritisera uppåt, men inte puckla på muslimer som i Europa är en strukturellt marginaliserad grupp.
[…]
Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna, ser inte alls på yttrandefrihet på samma sätt. Han menar att det finns självcensur som är negativ kring vad man får säga om islam i Sverige i dag.
[…]
Christer Sturmark tycker att många debattörer i Sverige lider av en postkolonial skuldkänsla och att detta påverkar synen på yttrandefrihet.

– Man är så otroligt rädd för att tänka tanken att vissa kulturella värderingar faktiskt kan vara bättre än andra kulturella värderingar. Jag tycker till exempel det är bättre att inte omskära flickor än att göra det, och det menar jag gäller alla. Men skuldkänslan gör att många inte vågar hävda att det finns universella principer. Men detta kommer inte hålla särskilt länge, jag tror att om 30 år ser vi tillbaka på detta som medlöperi.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar