Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Obildning

Jag ansvarar för närvarande för tre universitetskurser: Fortsättningskursen i ekologi, Avancerad biostatistik och en kvällskurs i Människans evolution. Den sistnämnda kursen ger inga jobb. Den är enbart en bildningskurs med låga antagningskrav för en intresserad allmänhet som vill fortbilda sig. Kursen råkar handhas av Zoologiska institutionen eftersom den förste kursledaren arbetade där, men den hade lika gärna kunnat hamna på Humanistisk fakultet, hos Arkeologiska institutionen, eftersom vi delar på kursen.

Svenskt Näringsliv har i Almedalen lagt förslaget att att man ska sänka bidragsdelen på vissa humaniorastudier eftersom dessa inte ger jobb. Jag blir mörkrädd – vad är det för bildningssyn? Att värdera bildning i pengar är att missförstå vad det handlar om på ett väldigt fundamentalt plan. Men istället för att formulera en egen kritik vill jag hänvisa er till en kolumn av Svenska Dagbladets kulturjournalist Clemens Poellinger som säger det jag vill säga men på ett mycket mer välformulerat sätt.

En näringslivsorganisation som skryter med sitt kunskapsförakt berättar två saker för mig. Ett: ska landet ha en chans som kulturnation är offentliga medel till kulturen den enda verksamma vägen. Två: människorna bakom organisationen är selektivt lågutbildade – och stolta över det. Rapporten och dess upphovsmän är ett kvitto på den svenska skolans förfall och vådan av strikt nyttoorienterad specialisering. Tvärtemot Svenskt Näringslivs intentioner bildar det i sig ett argument för fördelarna med en ökad satsning på utbildningar inom humaniora.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar