Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Grattis Södra Sudan!

En personlig historia. Då jag mellan 2004 och 2007 bodde i Kenya så var det för att min fru Anna jobbade med Södra Sudan för Rädda Barnen. Inbördeskriget vad på väg att ta slut – fredsavtalet slöts 2005 – så säkerhetsläget gjorde att vi inte kunde bo i Sudan, utan vi bodde istället i Nairobi. När Anna behövde ta sig in i Södra Sudan fick hon ta sig till Lokichokio i nordvästra Kenya och sedan flyga in i Sudan därifrån. Under regnperioden blev hela området i princip oframkomligt, då det varken gick att landa eller ta sig runt med bil. En besvärlig situation att arbeta i, för att formulera det milt. Rädda Barnen har trots detta utfört ett fantastiskt arbete i Sudan, med verksamhet för till exempel barnsoldater och med skolor.

Spår av kriget

Det är en stor glädje att Södra Sudan idag blir självständigt. Tyvärr kommer det att bli ett av världens fattigaste länder. Så här skriver Rädda barnen på sin informationssida om situationen:

Sydsudan är den plats i världen där lägst antal barn går i skolan. Kriget har skapat generationer av människor som aldrig fått någon utbildning och för många föräldrar är det ännu inte en naturlig vana att låta barnen utbilda sig.

Här saknas skolor, undervisningsmaterial och utbildade lärare.Trycket på skolorna är hårt och alla elever får inte plats. På många skolor måste lektionerna hållas utomhus och det kan vara svårt för eleverna att koncentrera sig.

Ni kan läsa mer om Rädda Barnens verksamhet i det nya landet här. Läs även om Södra Sudans frihetsdag i DN eller SvD.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar