Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Avsiktliga missförstånd

Sam Harris bok “Moralens landskap” har fått ett blandat mottagande, om man säger så. Från professionellt filosofiskt håll har boken nästan mangrant sågats. En av orsakerna är att för att Harris inte verkar ha läst in sig på tidigare moralfilosofi. Och att inte vara påläst är något av en dödssynd inom alla vetenskaper. En annan av orsakerna är att hans egen tes förefaller vara rätt tom och innehållslös. Läs till exempel Lars Gustafssons närmast totala sågning från Expressen häromdagen.

(Glöm dock inte att läsa boken själv om du vill ha en egen åsikt. Personligen tycker jag Harris har en självklar poäng – det finns bättre och sämre etik, och det bästa sättet att få reda på vilken som är vad är att se på etikens konsekvenser. Men han borde givetvis läst in sig bättre på ämnet. Oerhört klantigt att inte göra det. Och hans förslag på hur man “mäter” konsekvenser gillar jag inte heller.)

Förutom att Harris ligger bakom vad som verkar vara ett filosofiskt magplask är han även tongivande ateist och författare till de två briljanta alstren The End of Faith och Letter To a Christian Nation. Att se en känd ateist göra självmål är förstås för aptitretande för religiösa apologeter – det går helt enkelt inte att låta bli att plocka poäng på den här historien. Således har Per Ewert, Stefan Gustavsson och Bengt Malmgren – alla vid Claphaminstitutet – bloggat om det här och kommit fram till ungefär samma sak (surprise!): de nya ateisterna har genomskådats.

Fantastiskt! Som om Harris bok handlade om ateism? Som om ateismen – insikten att det inte finns någon Gud – står och faller med Harris bok? Som om det var Harris ateism som sågades och inte hans moralfilosofi? Oärligt debatterande är tyvärr ett av de vanligaste vapnen i de kristna apologeternas arsenal och till den långa listan av exempel kan vi nu foga ännu ett. Trist så det förslår.

Stefan Gustavsson skriver till exempel, efter ett långt citat ur Lars Gustafssons recension, att “Fler och fler tycks genomskåda nyateismen.” Detta trots att recensionen inte innehåller en mening om Gud eller hans eventuella existens. Per Ewert skriver att “Lite intressant det där, hur överlägset sarkastiska som gudsförnekande debattörer kan vara mot varje än så litet tveksamt inlägg hos en meningsmotståndare, men samtidigt undvika att se de retoriska bjälkarna i det egna ögat.” Trots att många av de som sågat Harris – till exempel Lars Gustafsson – själva inte är troende. Bengt Malmgren är den som sköter sig bäst, främst genom att han mest skriver om Stephen Hawking. Dock menar han där att man måste läsa teologi för att kunna svara på frågan “Varför finns det någonting istället för ingenting?” Teologi? Teologi är lika relevant som Harry Potter-kunskap för svaret på den frågan.

Det roligaste med de här avsiktliga misstolkningarna av vad kritiken av Harris bok egentligen handlar om är vad de säger om skribenternas egen etik och moral (Bengt Malmgren kommer som sagt undan den här kritiken). Utan att blinka slänger de fram oärliga teser bara det gynnar den egna propagandan. Trots att det till och med finns ett budord som förbjuder det (det nionde om du är kristen, det åttonde om du är jude): “Du ska inte vittna falskt mot din nästa.” Snyggt. Det finns ett  passande bibelord för att summera felet med den här taktiken. Per Ewert har själv alluderat till det, så bibelordet kommer härmed i retur. Jesus egna ord, som finns i både Matteus (7:1-5) och Lukas (6:41-42):

Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga – du som har en bjälke i ditt öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar