Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Irländska premiärministern Enda Kenny till försvar mot Vatikanen

Förra veckan släpptes Cloyne-rapporten med detaljerade redogörelser för hur Katolska kyrkan och den irländska staten hanterade de fall av barnövergrepp som rapporterades i församlingen Co Cork mellan 1996 och 2000. Nyligen alltså, så det går inte för katolska kyrkan att skylla ifrån sig på “60- och 70-talets sociala och sexuella omvälvning” som man försökt med förut.

Vatikanen har dock slagit ifrån sig kritiken i alla fall. Fader Federico Lombardi, Vatikanens talesman, menar att brevet som Vatikanen skickade till Irlands biskopar där man manade till tystnad var “förståeligt och riktigt” eftersom åtgärder riskerade att bryta mot kanonisk rätt.

Men Coye-rapporten är för detaljerad, noggrann och väl underbyggd för att Vatikanen ska kunna smita undan. Igår angrep den irländske premiärministern Enda Kenny – själv praktiserande katolik – Vatikanen för sin undermåliga hantering av övergreppen och misshandeln av barn som beskrivs i rapporten. (Du kan läsa hela talet här.)

Because for the first time in this country, a report into child sexual abuse exposes an attempt by the Holy See, to frustrate an inquiry in a sovereign, democratic republic as little as three years ago, not three decades ago. And in doing so, the Cloyne report excavates the dysfunction, the disconnection, the elitism, that dominate the culture of the Vatican to this day.

The rape and torture of children were downplayed or ‘managed’ to uphold instead, the primacy of the institution, its power, standing and its ‘reputation’.

As a practicing catholic, I don’t say any of this easily. Growing up, many of us in here learned that we were part of a pilgrim church. Growing up, many of us in here learned we were part of a pilgrim church. Today, that church needs to be a penitent church. A church, truly and deeply penitent for the horrors it perpetrated, that it hid and that it denied.
[…]
As the Holy See prepares its considered response to the Cloyne Report, as Taoiseach, I am making it absolutely clear, that when it comes to the protection of the children of this State, the standards of conduct which the Church deems appropriate to itself, cannot and will not, be applied to the workings of democracy and civil society in this republic.

Not purely, or simply or otherwise.

CHILDREN…. FIRST.

Du kan se en del av talet här nedanför.

Läs mer på BBC eller i Irish Times.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar