Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2011
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Söndagspredikan: Varför inte bara låta dem dö?

Frågan har ställts, apropå torkkatastrofen på Afrikas horn, om det inte vore bäst att bara låta de som drabbats av den dö? Om alla dessa barn växer upp, blir det kanske fler lidande och inte färre lidande? Det finns många problem med resonemanget – framför allt är det inhumant. Hans Rosling visar på ett annat av problemen i ett av sina lysande föredrag – det hjälper inte.


What stops population growth? from Gapminder Foundation on Vimeo.
_______________________________________________________
Om ni vill hjälpa till rekommenderas nedanstående politiskt och religiöst obundna hjälporganisationer. Omtanke utan baktanke.
UNICEF
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser
Plan Sverige

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Daniel
Tid: 31 July 2011, 16:37

Jag vet inte om jag missade något i filmen men jag blev lämnad med en rad frågetecken faktiskt snarare än svar (för det var väl rätt så välkänt att levnadsstandarden ökar i världen och likaså att familjestorlekarna sjunker i rikare familjer vs fattiga. Så vad är det som är så briljant här?. Vi kan ta det punktvis så får någon gärna förklara för mig.

1 Handlar inte uppvisningen med bubblor om att jordens befolkning tveklöst kommer att plana ut omkring 2050 och inget annat?

2 På basis av vilka fakta säger han att man MÅSTE ha en stor familj för att öht kunna nå ekonomisk framgång och den lilla familjen? Dvs var är svaret på frågan: Är det bra att låta barnen överleva. Någonstans i allt han talade var det ju poängen, men jag såg aldrig en förklaring.

3 Det finns ju inget i hans föredrag som i sig påvisar hur mycket resurser det finns att nyttja på jorden och hur en befolkning oavsett ekonomisk status och familjestorlek år 2050 ska få det att räcka till. Bara för att man når bättre ekonomisk framgång och mindre familjer, så behöver ju inte resurserna räcka till (även om det såklart underlättar). Det är ju bevisat att vi i västvärlden nyttjar väldigt mycket mer resurser än folk i tredje världen per skalle. Om folk i tredje världen då når vår ekonomiska standard så måste de ju också nyttja lika mycket resurser som oss. Dvs vi får ju en exponentiell ökning av resurserna allt eftersom tiden går och fler och fler i världen får det bättre. Inget i Roslings föredrag går ju öht in på detta.

Dvs två stora frågetecken för mig vad sjutton som var hans poäng egentligen. 😛

Kommentar från Daniel
Tid: 31 July 2011, 16:38

*exponentiell ökning av resursbehovet… skulle det stå och inget annat.

Skriv en kommentar