Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

“Religiösa friskolor strider mot lagen”

Idag ryter Bo Rothstein till på Expressens debattsida.

Eftersom grundskolan är ett offentligt åtagande och finansieras med skattemedel reser detta frågor principiella frågor om just vad staten får och inte får göra. Som i andra demokratiska länder är dessa saker reglerade i grundlagen. För Sveriges del har vi dessutom en grundlag som är mycket tydlig på denna punkt om vilka principer som gäller när offentliga åtaganden ska genomföras. I en dessvärre sällan diskuterad och tillämpad paragraf stadgas att, “Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet” (Regeringsformen 1 kap 9).

När en lärare eller skolledare som i detta fall grundar sin undervisning och betygsättning på den enskilda elevens etnicitet, religion, kön eller familjebakgrund är det därmed att betrakta som ett klart brott mot grundlagen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 24 December 2013, 17:47

Bo Rothstein brukar ofta diskutera den svenska oviljan att faktiskt använda sig av grundlagen. Den verkar mest finnas där som pynt för ett land som alltför ofta beter sig som en banarepublik inom rättsväsendets område.

Skriv en kommentar