Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Marcus Birro är arg – på matematikerna på kultursidorna och Humanisterna

Nu är Marcus Birro igång igen (tack alla som skickat mig tips om artikeln). Den här gången är han arg på matematiker. Och Humanisterna. Hur han får ihop det? Äsch, logik är del av det han är arg på.

Världen styrs av matematiker. Det är viktiga män och kvinnor med staplar, siffror och diagram. De lyckas på något sätt förminska allt mänskligt så att det ryms i en uträkning. Ingenting är mystiskt eller oförklarligt. Allting går att omvandla till fysisk och riktig verklighet.
Jag har varit på kant med (en sorts matematisk formel det också) matematikerna ända sedan den dagen på högstadiet när vår lärare i matematik funnit ett nytt, djävulskt på påfund för oss harhjärtade drömmare.
Matematik med bokstäver…
Jag fattade ingenting. Ord var heliga, siffror obegripliga, så jag räckte upp handen:
– Ja? undrade matteläraren.
– Det är en bokstav i mitt mattetal.
– Du ska göra om den bokstaven.
– Till vad?
– Till en siffra…

Ok, så han har svårt för matte och lyckas förmedla det på ett kul sätt. Men hur får han ihop att matematiker gör att “ingenting är mystiskt” samtidigt som han uppenbarligen tycker att matematik är mystiskt?

Logik är en del av matematiken, så det kanske är där skon klämmer.

Hur vet man då att “världen styrs av matematiker”? Det syns tydligt – på kultursidorna… Vi inom Humanisterna håller logiskt tänkande och förnuft ganska högt – alternativet är ju deras negationer: ologiskt tänkande och oförnuft. Birro menar istället att alternativet är känslor. Värst av alla känsloförnekare är vi inom Humanisterna, främst Christer Sturmark. Vi hör till matematikerna på kultursidorna.

Matematikerna låter sig aldrig svepas med av känslor. De har satt klorna i nästan varenda kultursida i hela landet.
[…]
Den ansträngda och tillkämpade krångligheten på kultursidorna är en stor synd. Kultursidorna exkluderar i stället för att inkludera. Det är en stor skam och en rätt vanlig syn bland matematikerna.
Hit hör också föreningen Humanisterna. Christer Sturmark är deras kanske tydligaste förkämpe och hans närmast rättshaveristiskt slungande vrede och vilja att skriva insändare och debattartiklar har också lett fram till Humanisternas djärva matematiska slutsats:
“Gud finns nog inte…”
Lägg märke till det där lilla ordet “nog”.
För, hemska tanke, tänk om Humanisterna och resten av matematikerna har fel.
Tänk om det faktiskt är så att ingen kan mäta vad som händer i mitt hjärta när jag läser en dikt av Dan Andersson. Tänk om ingen formel kan göra rättvisa åt den kärlek jag känner för mina barn. Tänk om mina förälskelser genom livet inte låter foga sig i en matematisk stol och tänk om hela mitt liv ingår i en stor plan, tänkt, planerad och given mig av en kärleksfull Gud.
Tänk om det jag känner när jag sitter i en kyrka inte är av denna världen. Humanisterna har helt enkelt fel. Gud finns. Inte nog. Han finns.
Allting av värde som har hänt mig har varit av sådan natur att världens allra matematiker inte varit i närheten av att formulera det. När jag tänker tillbaka på mitt liv är det ingenting av det rent världsliga som tar någon plats. Det mystiska, det mytiska, den hela tiden på gränsen dansande kärleksordet, är det som tar mest plats. Det som inte går att bevisa är en stor och väsentlig del av mitt liv.
Det är bevis nog för mig.

Birros känsloliv är alltså bevis för Guds existens. Nästan synd att man inte har tillgång till det så man skulle förstå. Mitt känsloliv har inte samma hybris.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 August 2011, 15:10

Läs även Skepchicks betraktelse! http://skepchick.se/2011/08/10/jag-och-birro-i-samma-tandsticksask/

Skriv en kommentar