Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Religionskritik kan vara väldigt enkel

Det har ordats en del om att man måste “förstå” religion för att kunna kritisera den – och man har förstås inte “förstått” religion om man inte tror på den. Ett underbart cirkulärt argument som en femåring kan se igenom med ena hjärnhalvan bakbunden.

Det finns en del att säga om religioners subtiliteter och intrikata tankesystem, men i slutänden faller hela det teologiska korthuset samman redan vid grundpremissen: att det finns en övernaturlig verklighet (en Gud, en själ) som kan påverka våra liv. Denna övernaturliga verklighet är helt oåtkomlig för de som vill undersöka den, men ändå verkar det finnas en förbluffande kunskap om detaljerna som bara vissa (själv)utvalda människor har tillgång till.

Religionskritik kan vara mycket enkel. Varför bryr sig exempelvis Gud – i den katolska tappningen – så väldigt mycket om hur vi människor har sex? Här är Monty Pythons förödande sarkasm över denna besatthet från det katolska prästerskapet.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar