Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Gemenskapen skapar främlingen

Terroristen i Norge var ingen islamist utan har istället sagts vara “en av oss”. Men vad är det egentligen för skum tanke? Hur kan en terrorist någonsin vara del av “oss”. Vem bestämmer vilka som är “vi”? Vilka gemenskaper är bra och vilka är inte så bra? Lena Andersson ställer som vanligt väsentliga frågor och rotar runt i något besvärande i sin DN-kolumn.

De flesta reflekterande personer håller med om att människor inte bör delas in efter nationalitet, kultur och traditioner. Ändå sitter känslan för vem som hör hemma här och vem som bara är gäst så djupt att det är självklart att utbrista att terroristen i Norge ”kom inifrån” och ”är en av oss”, alltsammans förstås självkritiskt, annars skulle just dessa personer inte uttrycka det så oförblommerat.
[…]
Jag tror att man måste pröva inställningen att avsäga sig själva idén om vi-et, hembygden och icke-ideologiska gemenskaper. För det krävs ett besinnande av de oförargliga uttrycken för detta tänkande. I lokalpatriotismen och bygemenskapen syns nationalismen i miniatyr och ohöljd detalj: Vem var det där som gick nerför gatan? Hon hörde inte hit. Vem har bott här i flest generationer och väger därmed tyngst på vågen?
[…]
Gemenskapen skapar främlingen.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar