Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Högre utbildning – mindre tro på dogmer

En ny studie på sambandet mellan utbildning och religiös tro av Philip Schwadel på Pennsylvania State University har fått religiös media att bli alldeles till sig i trasorna. Sammanfattningen av studien börjar nämligen så här:

I challenge the scholarly contention that increases in education uniformly lead to declines in religious participation, belief, and affiliation.

Va? Så högre utbildning leder nu plötsligen inte till minskad religiositet på det sätt som tidigare studier visat? Nja, det är snarare en möjlig tolkning av studiens resultat – det hade ju inte varit så högt nyhetsvärde annars.

Undervisning på tiden då det fanns ett positivt samband mellan utbildning och dogmatism – Medeltiden.

Vi kan börja med att konstatera att Schwadel baserar sina resultat på (väldigt bra) data på – amerikaner. Det är redan väl känt att USA är ett undantag på många sätt vad gäller religiositet, så det går inte att generalisera från USA till resten av världen.

Sen handlar det om tolkningen av studiens resultat. Det här har Schwadel kommit fram till:

  • Fler år av utbildning minskar inte oddsen att en amerikan tror på Gud eller ett liv efter döden.
  • Fler år av utbildning har en ökar sannolikheten att man gör religiösa saker (deltar i gudstjänst, läser bibeln (vilket dock även ateister ägnar sig åt)).

Men:

  • Fler år av utbildning minskar sannolikheten att någon har “exklusivistiska religiösa åsikter” (tron att en religion är bättre än alla andra)
  • Fler år av utbildning minskar sannolikheten att någon tror på bibeln som Guds ord.
  • Fler år av utbildning ökar sannolikheten av att någon byter till en mindre dogmatisk församling (särskilt bland protestanter)
  • Fler år av utbildning innebär att man är mindre benägen att tro på en personlig Gud och mer benägen att tro på en “högre makt”.

I USA blir man alltså inte ateist av utbildning. Är man redan religiös blir man tvärtom mer benägen att göra religiösa saker. Men man tror mindre på vad prästerna och den kristna läran säger – man tror mindre på dogmer.

Jag ser inga som helst problem med att innefatta den här studien i det rådande kunskapsläget: ju mer utbildning man har desto mindre benägen är man att tro på religiösa påståenden. Men den tolkningen hade inte givit några nyhetsartiklar.

Läs mer i Times Higher Edication, USA Today, CNN,

Bookmark and Share

Skriv en kommentar