Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Påvens blod ska stoppa brottslighet i Mexico

När alla andra argument tryter ordas det ibland om sofistikerad teologi och okunniga Humanister, speciellt av välvilliga katolska ambassadörer. Jag skulle därför vilja uppmärksamma en aspekt av katolicismen som sällan dras upp just i de stunderna: relikerna. Så här säger katekesen (1674, under rubriken “Folklig religiositet”):

Det kristna folkets religiösa känsla har i alla tider kommit till uttryck i olika former för fromhet som omger kyrkans sakramentala liv, exempelvis vördandet av reliker […] Man måste pastoralt kunna göra en bedömning av folkfromheten för att kunna ge den sitt stöd och om nödvändigt också rena och rätta till den religiösa känsla som ligger under dessa andaktsövningar och för att låta de troende göra framsteg i insikten i Kristi mysterium. […] Folkfromheten utgörs i allt väsentligt av ett värdekomplex som med kristen visdom svarar på de stora existentiella frågeställningarna.

Med detta som utgångspunkt har en biskopskonferens i Mexico bett att få sig tillsänt några milliliter av den förre påvens blod – “för att” bekämpa brottsligheten i landet. Tanken är att blodet ska tjäna som en påminnelse om att den förre påven älskade Mexico.

Syster Marie Simon-Pierre Normand
med relikvariet i ädla metaller (Hugo
Boss?
) innehållandes blodet från förre
påven. Bilden togs vid helgon-
förklaringsmässan 1 maj 2011.

Intellektuellt lagda katoliker brukar tycka bruket av reliker är rätt pinsamt och katekesen skyller som ni kunde läsa det här något morbida vördandet av en död mans kroppsvätskor på “Folklig religiositet”. Ingen sofistikerad teologi här inte.

Undanflykten hade kanske låtit mer trovärdig om inte Vatikanen spenderat så mycket pengar på dessa reliker. Genom till exempel mässor för att fira reliker, och kyrkor för att förvara dem. Genom att till exempel flyga några milliliter blod över Atlanten “för att” hjälpa Mexico i sin kamp mot brottsligheten.

Reliker kommer i tre olika klasser. Första klassens reliker är bitar av kristi pinoredskap eller kroppsdelar från helgon. Andra klassens reliker är helgons ägodelar samt martyrers tortyrinstrument. Tredje klassens reliker är föremål som varit i kontakt med första eller andra klassens reliker. Många frågor inställer sig förstås genast. Har man rört förre påven, är ens hand då en tredje klassens relik? Spelar det någon roll om man tvättat sig efteråt?

Och hur räknas egentligen kroppdelar från Jesus själv? Till exempel förekom det under medeltiden flera exemplar av Jesus förhud i omlopp. Enligt officiell katolsk lära flög Jesus kroppsligen upp till himlen, vilket lämnar en mycket begränsad mängd kroppsdelar kvar att ha som reliker. Men lite går det förstås att “finna”: hår, blod, naglar, mjölktänder, navelsträngen – och hans förhud.

Wikipedia har en hel artikel om Jesus förhud (Holy Prepuce). Där man kan läsa att det – beroende på källa – stundtals fanns åtta, tolv, fjorton eller arton förhudar i omlopp. Enligt Wikipedia stals det sista kända exemplaret i Italien 1983. Man får anta att det juvelbeströdda relikvariet utgjorde en större frestelse för tjuvarna än själva heliga penissnibben. Dock vägrade den bestulne ansvarige prästen – som förvarade förhuden och burken i en skokartong i en garderob – att diskutera stölden eftersom han ville slippa att bli bannlyst.

“Vadå bannlyst?” kanske du undrar, “Varför skulle han inte få diskutera stölden av Jesus förhud?” Bannlysningshotet meddelades av Vatikanen år 1900 med anledning av att man fyra år tidigare funnit en konkurrerande Kristi förhudsrelik i klostret i Charroux. Den återfunna förhuden var dessutom inte vilken som helst, utan den berömda, sedan länge försvunna, förhuden som donerats av Karl den Store. Eftersom Vatikanen inte ville autentisera någon av förhudarna framför den andra lät man sonika bestämma att vem som än dristade sig att diskutera frågan skulle bannlysas. Locket på, med andra ord, något som fortfarande verkar vara en standardlösning så fort Vatikanen stöter på problem.

Mer sofistikerad än så är inte den Katolska kyrkan. En högst världslig organisation som skryter om sitt djupa tänkande (jodå, de har kommit med imponerande bidrag), men samtidigt – i nutid! – öppnar sin sprängfyllda kassakista för att finansiera makaber vidskepelse som “hjälp” till brottsdrabbade Mexiko. Det kanske bara är olika, självständiga enheter av kyrkan? Det finns ett Jesuscitat för varje åsikt – här är vad hade att säga om att ha koll på helheten (Matt 5:30; Mark 9:43):

Om din hand eller din fot förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller ofärdig än att kastas i den eviga elden med händer och fötter i behåll.

Oh shit, där är det där talet om helvetet igen! Det tror väl bara protestanter på? Nejdå, inte om man kollar med den nuvarande påven (eller går på katolsk skola i småbarnsåren). Helvetets eldar existerar och är för evigt, menar Ratzi. Hur han nu kan påstå sig ha kunskap om det.

Läs mer om det heliga påveblodets mirakelfärd till Mexiko i the Freethinker eller hos Yahoo News.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från thommie-maria
Tid: 29 August 2011, 22:04

Oj, du vet mycket om andra och tycker mycket om andra. Vad vet Du om dig själv och vad tycker du om Dig själv. Att lägga så mycket energi på det som ligger utanför dig och som du många gånger inte ens kommer i närheten av att förstå med den ingång du väljer. Hur mår du???

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 29 August 2011, 22:10

Tack jag mår alldeles utmärkt. Religion är ett fritidsintresse jag odlar med glädje. Orsaken att jag lägger så mycket energi på att dela med mig av min kunskap till andra är att jag upplevt religionens kraft och förmåga att förändra människor. Att försöka påskina att jag “inget förstått” är ett så beige trick att jag inte ens orkar bemöta det. Använd dig av argument istället så kan vi föra en diskussion. Med slagord utan uppbackning vinner du ingen respekt här. Försök igen!

Skriv en kommentar