Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2011
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Glad Eid al-Fitr!

Idag får rättrogna muslimer äta igen efter att inte ha fått äta i en månad. Så här står det om Eid al-Fitr på Wikipedia:

Eid al-fitr eller ’id al-fitr (arabiska: عيد الفطر) är den årliga fastebrytandets högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta kort för eid, vilket betyder “en återkommande lycka eller festglädje”. Firandet pågår i upp till tre till fyra dagar, av vilka det är den första dagen som är viktigast.

Så här står det om Ramadan:

Ramadan (arabiska: رمضان) är den nionde månaden i den muslimska kalendern och den heliga fastemånaden, som är en av islams fem pelare. Genom att från gryning till skymning helt avstå från mat, dryck, sex och rökning ska muslimer som deltar i fastan lära sig tålamod och ödmjukhet och öka sin medvetenhet om det gudomliga i skapelsen. De ber till Gud (arabiska: Allah) mer än vanligt och önskar då förlåtelse för gångna synder och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva genom avhållsamhet och goda gärningar. Alla förväntas uppträda väl, ge allmosor (zakat), högakta sin familj och undvika våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och ryktesspridning. Ramadan är också en tid för festligheter då familjer, släktingar och vänner träffas för att bryta fastan eller äta senare måltider tillsammans. Företag sponsrar banketter för medarbetare och kunder. Bättre bemedlade personer dukar upp och delar ut mat till den som inte har råd eller hinner hem innan solen går ner. Gator och byggnader dekoreras och påkostade tv-produktioner är mycket populära i många länder. Ramadan följs av högtiden eid al-fitr. Enligt den gregorianska kalendern flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender. Muslimer tror att ramadan är en lyckobådande månad eftersom Gud då för profeten Muhammed uppenbarade de första verserna i islams heliga skrift Koranen.

Som jag tidigare skrivit, både här på bloggen och på Newsmill, är jag av åsikten att Eid al-Fitr borde vara allmän helgdag i Sverige, istället för exempelvis trettondag jul. (Vilket gjort att jag plötsligen har samma åsikt som mörkermannen Peter Weiderud.)  Den här åsikten tillägnade jag mig i Indien där alla har ledigt på varandras helgdagar, vilket ger en känsla av gemenskap över livsåskådningsgränserna. Jag är rätt ensam om den här åsikten inom Humanisterna. Christer Sturmark anser exempelvis istället att man individuellt bör få ha en pott av helgdagar som man själv får sprida ut över året (Något som även Weiderud förespråkar som alternativ – har han börjat läsa vad vi skriver plötsligen? Aha, nej, han låtsas inte om oss.).

Vad gäller islam så har alla rätt till sina trosföreställningar, även muslimer, och alla har dessutom rätt att utöva sin religion. Det är därför djupt obehagligt med exempelvis demonstrationer mot moskébyggen – det är att demonstrera mot en fundamental mänsklig rättighet. Är man för de grundläggande mänskliga rättigheterna kan man dock heller inte stillatigande iaktta det förtryck av exempelvis kvinnor och homosexuella som sker i islams namn. Ska vi stå upp för mänskliga rättigheter måste vi hålla båda dessa tankar i huvudet samtidigt. Att islamkritiken kidnappats av främlingsfientliga krafter är därför en av de sämsta tänkbara utvecklingarna.

Det går inte att kritisera islam för de brott mot de mänskliga rättigheterna som sker i islams namn och samtidigt arbeta för att förvägra muslimer samma rättigheter. Det är lackmustestet för vad som är humanism och vad som bara är simpel främlingsfientlighet.

Fast idag – idag är det fest. Glad Eid al-Fitr!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar