Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Historierevisionism

Segrarna skriver historien, sägs det. Och det är verkligen sant. Till exempel hör vi sällan talas om alla offer för kristnandet av Romarriket, men ofta om det relativa fåtal som led martyrdöden under den väldigt begränsade period i Romarrikets historia då kristna faktiskt förföljdes. Hur toleranta är kristna? Räkna de tillbedjare av Romerska gudar som finns kvar och tänk efter själv.

Frågan är dock om inte det här historierevisionistförsöket är bland de värsta jag sett. Dinesh D’Souza påstår att när portugiserna kom till Indien så sprang indierna dem till mötes för att låta kristna sig. På samma sätt som de sprang muslimerna till mötes (!?) – Abrahamitiska religioner är nämligen uppenbart överlägsna. Och tur är väl det, för utan kristendom skulle inte Indien vara så redo för modernisering som man nu är. Tror han ens på sina påståenden själv…?

Kristna utgör 2,34% av Indiens befolkning, medan strax över 80% är hinduer. Indien är det mest religiöst toleranta landet i världen, till skillnad från till exempel Pakistan och Bangladesh som är närliggande samhällen som provat det Abrahamitiska alternativet.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 1 September 2011, 12:48

Konstig kille. Det fanns ju redan kristna (Tomas-kristna) och dessutom judar i Indien när portugiserna kom dit, och de hade funnits där länge. Åtminstone på indiska västkusten fanns det ingen anledning för folk att vänta på frälsare utifrån när kristendomen fanns tillgänglig på hemmaplan. Däremot har han nog rätt i att många gått över till islam just för att slippa undan kastväsendet. Fast jag har hört antydningar om att buddhismen börjat göra sig hörd igen också, vad det nu kan ha för betydelse.

Skriv en kommentar