Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Förnuft och känsla

Lena Andersson skriver har idag en läsvärd krönika i DN om förnuft och känsla: Mäta eller inte mäta.

I det offentliga samtalet pågår en ständig lågintensiv strid mellan de två förhållningssätten rationalism/logik och romantik/mystik. Senast var det Marcus Birro som i en krönika i Expressen (10/8-11) gick till storms mot att ”matematikerna” styr världen och tror sig ha en formel för allt, även för kärleken till de egna barnen och vad som händer i hjärtat när man läser en dikt. Hans artikel har väckt debatt på bloggar och Newsmill och i vanlig ordning är det ”ny-ateisterna” och Christer Sturmark som förmodas ha en gråsten där andra har ett hjärta.

Striden handlar egentligen inte om formler och mätbarhet utan om förvirringen inför att människan håller sig med två parallella system för kunskap om världen och sig själv i den. Det ena, mythos, rör meningsskapandet. Detta nås främst genom konstruktion och uppbyggnad. Man formulerar sig fram till förslag på det giltiga, sanna och meningsbärande. Formuleringen eller berättelsen i sig utgör en känslomässig insikt. Det andra systemet, logos, rör objektiva fakta som mäts under stränga metodkrav. Kunskap nås i första hand genom dekonstruktion och isärplockande, varefter teorier formuleras.

Mythos kopplas till känslor och logos till förnuft men den uppdelningen är för trubbig och oklar och själv föredrar jag Willy Kyrklunds synsätt: ”I själva verket föreligger ingen anledning att upprätthålla ett motsatsförhållande mellan känsla och förnuft. En aktuell känsla må vid något tillfälle komma i konflikt med den rationella argumentationen, men känslolivet och förnuftslivet som helhetsfunktioner äro genom individens hela utveckling intimt sammankopplade och inflätade i varandra.”

Läs hela artikeln!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar