Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

11:e september

Idag är det den 11:e september, 10 år efter den dramatiska attacken på World Trade Center – attacken som gjorde många slentrianateister till högljudda religionskritiker. Igår räckte Humanisternas ordförande Christer Sturmark och prästen Annika Borg varandra handen i en försoningsgest – trots tidigare meningsskiljaktigheter – och gjorde gemensam sak för de universella mänskliga rättigheterna. Är striden plötsligen över?

Nej. Det handlade istället om ett förtydligande av skiljelinjerna. Vad vi är engagerade i är att värna människovärdet och de mänskliga rättigheterna i varje läge. Att inga religiösa sedvänjor och traditioner – ingenting! – någonsin får övertrumfa dessa grundläggande rättigheter.

Som illustration av hur våra motståndare resonerar tänker jag citera några väl valda stycken ur en gästkrönika av Göra Skytte i tidningen Dagen som också publicerades igår: Om Jesus och ondskans ateistiska korståg. För den 11:e september handlar i Skyttes föreställningsvärd förstås om ateism.

Draken står framför kvinnan för att sluka hennes barn. Men barnet “rycktes upp till Gud och hans tron … Och det blev en strid i himlen: [ärkeängeln] Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades” och störtades ner från himlen.

Så börjar berättelsen om den strid som sedan dess pågår mellan det onda och det goda, mellan ljuset och mörkret. Och budskapet i Bibelns mustiga sista bok är underbart: ondskan kommer alltid – i varje strid – att till sist förlora.

Och det är, menar jag, just detta vi rent konkret kan se genom hela historien. Gång på gång dyker det upp onda drakar. På Jesus tid var det kejsar Nero som brände de första kristna i Rom. I vår tid är det sådana som Hitler, Stalin, Mao, Saddam Hussein, Pol Pot, Gadaffi, Usama bin-Laden.

Vi ser hur de har makt under en tid, hur de sprider ondska, våld, död, tortyr, förföljelse, svält, massförintelse – men vi ser också att de alltid till slut förlorar, går under. De skapar sina onda imperier, men dessa “djävulens paradis”, som Benedikt XVI säger i intervjuboken “Världens ljus. Påven. Kyrkan och tidens tecken”, förvandlas ändå alltid slutligen till grus.

En står kvar. En växer över hela världen. Jesus och hans kyrka.

Visst. Det finns platser på jorden där man fortfarande bränner och dödar kristna. Det finns traditionellt kristna länder – som Sverige – där det pågår ett allt mera aggressivt “ateistiskt korståg” mot kristendomen. Visst var 11 september inte enbart en djävulsk attack mot USA och demokratin, utan också en attack mot Jesus och den kristna tron.

Men Jesus svar är att han lever och växer. “Han som vittnar om detta säger: Ja, jag kommer snart. Amen, kom, Herre Jesus.”(Uppenbarelseboken 22:20).

Det här är galet på så många plan. Världens historia skrevs inte in i ett kapitel i Bibeln för 2000 år sedan – det är en dålig idé att tolka vilken bok som helst på det sättet, och med Uppenbarelseboken (eller Koranen) är det direkt farligt. Dagens demokratiska sekulära samhällen är inte “djävulens paradis” utan de samhällssystem som gett mest välmående till största antalet människor sedan mänsklighetens gryning. Är det inte det Gud vill – eller tror Skytte att Gud hellre vill se mer lidande? Slutligen var attacken den 11:e september inte en del av ett ateistisk korståg mot Jesus, utan den religiösa fundamentalismens attack mot det öppna samhället.

Mot fundamentalism är öppenhet och demokrati det bästa motmedlet – inte fundamentalism med annan färg. Det var sant för tio år sedan och det är sant idag. Jag är glad att det finns religiösa som delar denna insikt. Här är några saker värda att kämpa för:

  • Alla människor bör ha rätt att bilda sig en egen uppfattning i livsåskådningsfrågor.
  • Alla samtyckande vuxna människor som så önskar bör ha samma möjlighet till lagligt skydd av sina kärleksförhållanden.
  • Kvinnor och homosexuella är särskilt utsatta i många av världens samhällen. Det är därför särskilt viktigt att värna dessas mänskliga rättigheter, även då det krockar med religiösa eller traditionella värderingar.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Magnus T
Tid: 11 September 2011, 10:17

Inför senaste valet föreslog samme Göran Skytte till alla högersympatisörer att taktikrösta på KD istf det parti de egentligen vill rösta på, så att KD kommer över 4%-spärren.

Man kan stilla undra om Gud verkligen behöver sådan hjälp. Gud kanske talade till Skytte inne i hans huvud och bad om denna hjälp, varpå han exekverade?

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 11 September 2011, 16:18

Taktikröstning är tyvärr något ofrånkomligt. tyvärr också straffröstning. Den senaste fosterhemsgrejen får mig att på allvar att fundera på SD. Kan inte partierna lära sig lyssna får de lära sig den hårda vägen…

Skriv en kommentar