Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Varför kristendom är omoralisk

Även om Jesus inte var Guds son“, sägs det ibland, “så var han en stor moralisk lärare“. Verkligen? Cristopher Hitchens läser C.S. Lewis klassiska försvar av kristendomen “Kan man vara kristen?” (Mere Christianity) och konstaterar att så inte kan vara fallet. Han utgår ifrån det här Lewis-citatet:

Jag försöker här att förhindra någon från att säga dåraktiga saker som människor ofta säger om Honom (Jesus Kristus): ”Jag är redo att acceptera Jesus som en bra moralisk lärare, men jag accepterar inte påståendet om att han är Gud.” Det är något vi inte kan säga. En man som sa de sortens saker som Jesus gjorde skulle inte vara en bra moralisk lärare. Han skulle hellre vara en galning – å ena sidan är han en man som säger att han är ett tjuvaktigt ägg – å andra siden en som hellre skulle vilja vara djävul i helvetet. Du måste göra ditt val. Antingen var denna man Guds son, eller är han en galen man eller kanske något ännu värre… Du kan kalla honom en dåre, du kan spotta på honom och döda honom som om han var en demon; eller kan du följa honom och kalla honom Herre och Gud. Men kom inte med något nedlåtande trams om att han var en fantastisk mänskolärare. Det alternativet finns inte hos Honom. Det var inte hans avsikt.

Sen frågar sig Hitchens vad det betyder att Jesus var beredd att ta på sig andras synder, att förlåta å andras vägnar, om han inte var Gud själv, utan bara en man.

Det humanistiska svaret är givet. Vi människor är utlämnade till varandra. Den ende som kan förlåta är offret själv. Den ende som har ansvar är förövaren. Att förlåta å någon annans vägnar genom att påstå att man tar på sig förövarens ansvar kan inte betraktas som något annat än omoraliskt.

Tack till Thomas för tips!

Bookmark and Share

Skriv en kommentar