Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Gatutidningen Alumas chefredaktör säger upp i sig i protest

Från Sydsvenskan:

Malmö. Gatutidningen Alumas chefredaktör säger upp i sig i protest. Ägarna har tillsatt Livets ords förre marknadschef som vice vd och ytterst ansvarig för tidningens innehåll.
– För mig är det obegripligt att man tar in en person från en sektliknande organisation, säger chefredaktören Jennie Järvå.
[…]
– Jag tycker att det är ett demokratiskt problem att de som är allra mest utsatta ska behöva gå till en religiös organisation för att få hjälp. Även om det inte kommer att vara officiellt skrivet någonstans att Aluma ska agera enligt någon religiös agenda, så tror jag att det här kommer att märkas i tidningen, säger Jennie Järvå.

Ni som tycker det är oproblematiskt att en person från Livets Ord ska bli ytterst ansvarig för en tidning för hemlösa kan slå på Framgångsteologi i Nationalencyklopedin (eller så läser ni bara vidare):

framgångsteologi, eng. theology of success, positive confession, theology of prosperity, en ursprungligen amerikansk trosriktning, enligt vilken den kristna tron är en väg till framgång på livets alla områden. Den svenska framgångsteologin, organiserad i trosrörelsen, uppstod i början av 1980-talet genom impulser från USA, framför allt från Rhema Bible Training Center i Tulsa, Oklahoma. Där har åtskilliga ledare för den svenska rörelsen utbildats. Antalet anhängare i Sverige (1995) kan uppskattas till ca 10 000. Församlingarna är formellt fristående men nära samverkande. Den tongivande församlingen är Livets Ord i Uppsala.
[…]
Framgångsteologin är omstridd. Rörelsen har bl.a. kritiserats för auktoritärt ledarskap och en irrationell förkunnelse som anses skapa mentala problem. Speciell kritik har riktats mot framgångsteologins syn på sjukdom, vilken sägs orsakas av bristande tro på Gud. Jesu död på korset innebär att alla människor har blivit helade, och som människa måste man vara övertygad om detta. När helandet sker kan det få omedelbara konsekvenser för kroppen, men de fysiska effekterna kan också låta vänta på sig.

Skyll-dig-själv-teologi är ett sannare namn.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar