Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Dinosauriefjädrar

Det finns upptäckter som får ett biologhjärta att bulta lite extra fort. Det ni ser här nedanför på bilden är en sådan upptäckt: 85-70 miljoner år gamla fjädrar bevarade i bärnsten. Vid denna tid var den här grenen av dinosauriernas släktträd redan på bra väg i utvecklingen mot det vi idag kallar fåglar. Detta har man kunna sluta sig till genom att analysera skelettfynd. Utifrån observationen att alla fåglar har fjädrar samt fossiliserade avtryck av sådana har man sedan kunnat resonera sig fram till att fjädrar måste ha evolverat hos dessa förfäder. Och här har ni evidens på att så är fallet, fjädrar bevarade i bärnsten. Oerhört vackert, både vetenskapligt och bildligt.

Så här skriver Science:

Not long ago, extinct dinosaurs were considered by most as scaly and dull. All the known fossils of primitive birds (stem avians) could easily fit on a desk and our only look at Mesozoic [250 to 65 million years ago (Ma)] feathers (except for a few isolated plumes) was Archaeopteryx, a theropod dinosaur considered by most to be the most primitive bird (see the figure). How things have changed—now it would take a warehouse to store all the feathered Mesozoic stem birds and nonavian dinosaurs that have been collected from global deposits. Feathered animals abound and extend deep into nonavian history—even, perhaps, to the base of dinosaurs themselves. Now, instead of scaly animals portrayed as usually drab creatures, we have solid evidence for a fluffy colored past.

Hos Wired kan ni se fler bilder.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Asebeia
Tid: 17 September 2011, 2:57

Det trista är att oavsett hur bra man bevisar saker i paleontologin så biter det aldrig på kreationisternas sagovärldsbild. Har redan sett flera av dem avfärda det som “vanliga fågelfjädrar”.

Kommentar från Asebeia
Tid: 17 September 2011, 3:00

I paleontologikretsar är det ju förövrigt redan helt etablerat att stora grupper av dinosaurier hade fjädrar även om världen “utanför” fortfarande gärna vill få det till att låta som om det vore omtvistat (både frågan om släktskapet med fåglar och att de rent allmänt verkar ha haft fjädrar på flertalet släkten).

Jag gillar att Köpenhamns naturhistoriska muséum som en av få större aktörer har uppdaterat sina utställningar så att fjäderdräkterna sitter där på velociraptorer och t-rex där de faktiskt hör hemma.

Skriv en kommentar