Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

September 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Yttrandefrihet

Från DNs ledarsida:

En inbjuden gäst på bokmässan i Göteborg tvingas utebli. Orsak: Han lever under ständigt mordhot för ett konstverk han har producerat. Hans och besökarnas säkerhet kan inte garanteras.

För anhängare av yttrandefrihet borde denna nyhet vara oerhörd. Vi borde, för att följa en fin gammal kristen, judisk och muslimsk tradition, slita våra kläder och klaga till skyarna. Det kommer vi knappast att göra. Reaktionen lär inskränka sig till att skriva beklagande tidningstexter, som den här, och möjligen sucka: ”Vilks. Igen.”

För Lars Vilks verkar människor tro att det gäller särskilda regler. Men det gör det inte. Han har yttrandefrihet precis som alla andra, och yttrandefrihet är faktiskt en mänsklig rättighet. Det Vilks gör är att testa den oupphörligen genom att provocera. Yttrandefrihet är till just för de här tillfällena – för att skydda människors rätt att säga obekväma saker. Rätten att yttra bekväma åsikter behöver inte skyddas.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 22 September 2011, 10:23

Nja, hade den där killen BÖRJAT med att rita en judesugga (det kom först senare och har av någon anledning “glömts bort”) hade nog yttrandefriheten inte setts som så viktig.

Kommentar från Marcus Jonsson
Tid: 22 September 2011, 12:13

Det sjukaste är att det numera är de goda som predikar inskränkt yttrandefrihet. Det serveras med ordet “tolerans”. Omvänt är det de onda som vill realisera yttrandefriheten. De “goda” bekämpar de “onda” med ordet främlingsfientlig. Vidare säger de “goda” att de gillar multikulti men agerar mycket kraftfullt för kulturell likformning. De “onda” vill ha verklig multikulti men bekämpas av media som tagit sig själv den “goda” rollen. Hur bakvänt är inte dagens samhälle?

Kommentar från Bitte Assarmo
Tid: 23 September 2011, 2:06

Bra skrivet! Håller fullkomligt med! Yttrandefriheten gäller alla, även om det råkar finnas människor som känner sig kränkta (och det gäller i lika hög grad kristna som muslimer och alla andra!).

Kommentar från Marie Lind
Tid: 23 September 2011, 19:13

Själv har jag ingen lust att provocerar en massa fanatiker men har en del att invända mot och tillägga till Roslings kolumn häromdagen. Men det går ju inte. Var är min yttrandefrihet?

Skriv en kommentar