Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

October 2011
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Hårklyverier

Samtidigt, hos Amish-folket i USA, så har en teologisk strid strid eskalerat till handgripligheter. DN rapporterar:

Beväpnade med trädgårdssekatörer klippte flera män ur amishfolket av skägget på andra medlemmar i det religiösa samfundet. Överfallet tros vara ett led i en religiös strid inom samfundet i den amerikanska delstaten Ohio.

Det gäller att prioritera och ta de viktiga striderna. Intressant nog säger inte DN ett ord om varför någon skulle vilja klippa skägget av någon annan med en sekatör – det är på något sätt givet att det är en obskyr religiös bakgrund till konflikten. Går man till källorna, The Intelligencer: Wheeling News-Register, så får man det bekräftat.

The sheriff said beards have religious meaning for the Amish and having them cut is seen as degrading.

Jaha. Obskyr religiös bakgrund. Någon förvånad? Det finns för övrigt olika sätt att handskas med hår inom religionerna. Sikher får inte klippa sig – om man är man, och hos vissa muslimska inriktningar ska det döljas – om man är kvinna. För hinduer gäller att barn vid 14 månaders ålder ska rakas fria från allt hår “eftersom” det är orent. Ortodoxa judiska män klipper aldrig polisongerna “eftersom” det står så i Torah. Rastafarihår ska vi inte tala om. Allt detta är fullkomligt godtyckliga påhitt, till ingen nytta för någon. Tänk om alla dessa människor en dag såg sig själva i spegeln och tänkte efter – “Vad håller jag på med?”

Men det är nog för mycket att hoppas på. Istället kan ni förundras över att iranska staten gett ut en katalog över godkända frisyrer som är “i linje med iranska kulturella normer och muslimsk lag”. Vad håller de på med…?

Bookmark and Share

Skriv en kommentar