Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

När blir ett embryo en person?

När ett embryo blir till person är en fråga utan något precist svar eftersom det är en gradvis process att gå från en enstaka cell till en komplett människa. Är man obekväm med den typen av fakta, vad gör man då? Vad sägs om att försöka trumfa dem med önsktänkande? Rösta om det! Den “lösningen” implementeras nu i Mississippi den 8:e november då delstatsmedborgarna går till valurnorna för att rösta om när man blir person.

Lagförslaget man ska rösta om är om man ska skriva in i delstatens konstitution att en person är “varje mänsklig varelse från befruktningsögonblicket, kloningen, eller liknande.”

Går lagförslaget igenom omöjliggörs inte bara aborter (vilket förstås är målet), utan även stamcellsforskning på embryonala stamceller och vissa former av preventivmedel – de som verkar genom att förhindra att det befruktade ägget får fäste i livmodern. Dessutom försvåras IVF-befruktning eftersom befruktade ägg ofta överlever proceduren. För att öka chansen till graviditet brukar doktorer befrukta 8-10 ägg och implantera bara ett eller två av embryona – de som verkar mest livskraftiga. Resten fryses ned eller kastas bort. Om doktorer tvingas implantera alla befruktade ägg så riskerar kvinnan att flera embryon fäster vilket ökar risken för att något går snett under graviditeten. Alternativt befruktar man färre ägg vilket minskar chansen att IVF-proceduren lyckas.

Vetenskapstidskriften Nature har mer information om spektaklet.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Tim Platt
Tid: 3 November 2011, 22:16

Gränsen mellan icke-människa, av mindre värde, och människa, som måste omhuldas och bevaras, har flyttats i olika kulturer. 1.Tills man får ett namn, 2. födelsen (China) 3. tills man börjar amma och möter blicken (San), 4. Graviditetens vecka 21 (Sverige) och allt tidigare med allt mer avancerad prematurvård. 5. Befruktning ? Gräns vid befruktning tror jag har mindre att göra med respekt för mänskligt liv än brännmärkning av “lösaktiga” stackars tjejer. Vapen, militärer, dödsstraff och andra livförstörare brukar vara många arbortmotståndares favoriter (gäller dock ej påven).

Kommentar från Magnus W
Tid: 16 November 2011, 12:33

När detta var hett i KD fördjupade jag mig lite. Man kan till listan också fundera på vad som ska göras vid alla spontanaborter alltså misslyckade befruktningar osv.

Skriv en kommentar