Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Streisandeffekten

Från Wikipedia: “Streisandeffekten (engelska: the Streisand effect) är ett Internetfenomen som inträffar när ett försök att censurera eller ta bort information istället leder till att öka spridningen av informationen markant”

Varför nu skriva om detta? Jo, Benetton har i en serie annonser Photoshoppat ihop världsledare inblandade i någon sorts konflikt som kysser varandra, till exempel Barack Obama som kysser Kinas ledare Hu Jintao, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som kysser Palestinas president Mahmoud Abbas, och … påven när han kysser Ahmed Mohamed el-Tayeb, imamen i Al-Azhar-mosken i Kairo. Den här sista bilden fick Vatikanen – humorns och kärlekens hemvist på jorden – att gå i taket. Så här skriver CNN:

“We must express the firmest protest for this absolutely unacceptable use of the image of the Holy Father, manipulated and exploited in a publicity campaign with commercial ends,” Vatican spokesman Federico Lombardi said in a statement.

“This shows a grave lack of respect for the pope, an offence to the feelings of believers, a clear demonstration of how publicity can violate the basic rules of respect for people by attracting attention with provocation,” he said.

The Vatican was examining what steps to take “to guarantee a fair defence of respect for the image of the Holy Father”, he added.

Censur påkallad av Vatikanen? Tror inte det va. Dags, således, att posta bilden var ni än kommer åt. Det blir en bra illustration av Streisand-effekten vad det lider. Så här bilden den ut:

Se även Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar