Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Botmedel mot spetälska? Receptet finns i bibeln!

Hur gör man om man är fattig och vill bli av med sin spetälska? Bibeln vet på råd (3 Mos 21-32):

Men om det är en fat­tig man, som in­te har råd till det­ta, skall han ta ett lamm till skul­dof­fer, som skall lyf­tas upp till förso­ning för ho­nom. Dess­utom skall han ta en ti­on­dels efa sik­tat mjöl, blan­dat med ol­ja, till ma­tof­fer och en log ol­ja, två tur­tur­du­vor el­ler två and­ra du­vor, be­ro­en­de på vad han har råd med. Den ena skall va­ra till syn­dof­fer och den and­ra till brännof­fer. Den åtton­de da­gen av sin re­ning skall han föra det­ta till prästen, till up­pen­ba­rel­setältets ingång, inför Her­ren. Och prästen skall ta skul­dof­fer­lam­met till­sam­mans med ol­jan och lyf­ta upp det till ett of­fer inför Her­ren. Skul­dof­fer­lam­met skall slak­tas, och prästen skall ta blod från det och stry­ka på den som skall re­nas: på hans högra örsnibb, högra tum­me och högra stortå. Se­dan skall prästen hälla ol­ja i sin vänst­ra hand och med höger pek­fing­er stänka li­te av ol­jan som han har i sin vänst­ra hand sju gång­er inför Her­ren. Av ol­jan som han har i sin hand skall prästen stry­ka på den som skall re­nas: på högra örsnib­ben, högra tum­men och högra stortån, ovanpå blo­det från skul­doff­ret. Det som se­dan är kvar av ol­jan i prästens hand skall han stry­ka på hjässan på den som skall re­nas. Så skall prästen bringa förso­ning åt ho­nom inför Her­ren. Se­dan skall han bära fram den ena av tur­tur­du­vor­na el­ler av de and­ra du­vor­na, be­ro­en­de på vad han har råd med, till syn­dof­fer och den and­ra till brännof­fer, och till­sam­mans med dem ma­toff­ret. Så skall prästen bringa förso­ning åt den som re­nas inför Her­ren. Det­ta är la­gen om hur den som har be­gränsa­de tillgång­ar och som har drab­bats av spetäls­ka skall bli ren.

Det här bibelcitatet är förstås helt ryckt ur sitt sammanhang. Egentligen handlar det om hur mycket gud älskar alla människor och att vi har fri vilja, och så är det ju Gamla Testamentet så det gäller inte, förutom 10 guds bud och alla profetior om Jesus förstås, och skapelsen kanske. Men man måste förstå citatet i sitt kontext. Runt omkring den här texten finns ännu dummare uppförandeförslag så det här är relativt upplyst för sin tid. Så det så.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar