Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Julen tillhör alla

DNs ledarskribent Erik Helmerson har skrivit en läsvärd krönika inför advent: Advent: Ny strid inför fredens högtid.

Jag själv, som definierar mig som kristen och har firat advent, jul och påsk i skolan med kristna inslag i hela mitt liv, låg länge nära denna uppfattning. Kristendomen är i sina stunder en mycket estetisk religion som har 2 000 års erfarenhet av att skapa stämning och samhörighet. Den har mycket skönhet att erbjuda skolan och, tyckte jag, liten skada.

Detta har jag börjat ompröva. Inte utan vånda. Hjärtat säger en sak, hjärnan en annan. Jag tycker att jag har de emotionella argumenten på min sida. Men jag måste motvilligt erkänna att de rationella argumenten går åt ett annat håll. Min samhörighet är någon annans utanförskap. Min mysiga adventsstämning med mitt tända ljus är någon annans påtvingade religiösa rit.

Varför ska en sekulär skola fösa barnen åt ett visst religiöst håll? Hur känns det för ett ickekristet barn att veta att varje gång en kristen högtid närmar sig måste man göra ett aktivt val: följa normen, majoriteten, eller gå hem på egen hand?

Nästan exakt min åsikt. Helmerson följer upp med en direkt fråga till Humanisterna.

En urvattnad fest är en meningslös fest. Själva högtidlighållandet sköts nog bäst av de samfund som specialiserat sig därpå.

Så ska vi alltså avskaffa luciatågen på dagis? Slopa de tända ljusen och lussebullarna till advent i skolan? Eller är dessa företeelser så fjärmade från sina kristna urbudskap att de övergått till den där kulturella sfären och därför är okej även i en sekulär skola? Vad säger Sveriges ickekristna, vad säger föreningen Humanisterna som organiserat sin ickereligion så hårt att den blivit en religion i sig?

Var går gränsen? Hjärtat säger en sak, hjärnan en annan.

Katolsk Lucia, med ögon på
fatet istället för Lussebullar.

Jag kan inte svara för Humanisterna, men som person är mitt svar detta:

Julen är inte enbart – eller ens i första hand – en kristen högtid, utan en årstidshögtid. Samma sak med Lucia. (Att trycka dit ett obskyrt syditalienskt helgon är bara ett försök att smygkristna en långt äldre tradition.) Så med lite bättre information i skolan om vilka rötter dessa högtider egentligen har så finns faktiskt inget problem. Att lysa upp den mörka årstiden angår alla som så önskar.

Tomtar, julgranar, ljus och musik är inga religiösa symboler. Och vem tänker på ett italienskt helgon som slet ut sina egna ögon och gav till sin trolovade när man ser Luciatåget? Så varför avskaffa Luciatåg? Varför slopa tända ljus och lussebullar? Ljus och bakverk är inte kristna påfund.

De kristna påhängen kan man spara till hemmet och egna kyrkobesök. Jul och Lucia tillhör oss alla. Eller rättare sagt, de borde tillhöra oss alla.

Tack till Therese Strand för artikeltips!

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från K
Tid: 25 November 2011, 11:51

Bra resonemang. Finns några alternativa texter till de mest populära jul- och luciasångerna som ersätter de överflödiga religiösa inslagen? För lucia utan sång blir tomt och melodin är fin.

Kommentar från Erik M
Tid: 26 November 2011, 18:40

Vår gamle vän Per Ewert håller oväntat nog inte med:

http://samvetsfrihet.blogspot.com/2011/11/skolverket-slacker-hogtidens-och.html?showComment=1322328681068#c1249948860789559757

Skriv en kommentar