Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

“Nordens apostel” var förfalskare

Ansgar – “Nordens apostel”, mannen som enligt gammaldags skolundervisning kristnade Sverige, var en lögnare och förfalskare. Detta enligt ny forskning som sammanfattas av professorn i historia Anders Winroth i Svenska Dagbladet idag: Ansgar gjorde karriär med förfalskat cv.

Ansgar är känd som Nordens apostel, och han var såvitt man vet den förste missionären att resa till Sverige. Att han också var förfalskare, och att hans levnad som den berättas i våra historieböcker är fantasi, är det sensationella resultatet av en ny bok av den amerikanske historikern Eric Knibbs: Ansgar, Rimbert and the forged foundations of Hamburg-Bremen (Ashgate, 2011). Knibbs analyserar noggrant breven i Ansgars samling, liksom den biografi, ”Boken om Ansgar”, som Ansgars efterträdare Rimbert skrev om honom, och avslöjar lager efter lager av tillrättalägganden, fantasier, och rena förfalskningar i texterna. Knibbs slutsatser är övertygande och vi måste nu skriva om historien om hur Sveriges kristnandes.

Det är en fascinerande historia som ni kan läsa om hos SvD.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från När öppna dörrar slås in | Asebeia
Tid: 28 November 2011, 9:37

[…] som är mer underhållande än när någon med kraft och bravur slår in en redan öppen dörr. Via Lindenfors blogg blev jag uppmärksammad om en intressant text som både innehåller nyheter och för forskningen […]

Skriv en kommentar