Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2011
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Tillbaka till skolbänken, Hägglund

Häromdagen argumenterade Göran Hägglund för konfessionella kristna inslag i skolundervisningen runt jul med följande argumentation: “om inte också det har gått någon tjänsteman på skolverket förbi, så firar vi jul därför att Jesus föddes i ett stall för 2 000 år sedan.” Det här är ju inte sant, så jag tyckte det var ett dåligt argument. Därför skickade jag in nedanstående svar till Expressen (som dock inte kom i nätupplagan utan bara i den tryckta tidningan). Hägglund får gärna argumentera för kristna inslag i undervisningen, men det skulle vara klädsamt om han höll sig till sanningen.

Ingen vet Jesus födelsedag
Göran Hägglund påstår att ”om inte också det har gått någon tjänsteman på skolverket förbi, så firar vi jul därför att Jesus föddes i ett stall för 2 000 år sedan.” Antingen är detta en medveten lögn eller så är Hägglund dåligt påläst.

Det äldsta firandet av Jesus födelsedag man känner till är från Egypten på 200-talet. Men då var det 20 maj man firade. Andra dagar man firat har varit 6 och 10 januari, 28 mars, och 19 och 20 april. Man har helt enkelt ingen aning om när Jesus föddes.

I Rom firade man 25 december Natalis Invicti– den obesegrades födelsedag. En passande dag att förlägga Jesus födelsedag på, tyckte kristna potentater, vem var mindre besegrad än han? Efter mer än 300 år flyttade man därför dit hans födelsedag. Det här är väl känt bland historiker – informationen är hämtad ur Katolska encyklopedin.

När Norden kristnades passade 25 december bra. Här firade man då vintersolståndet. Luciafirandet har samma rötter, kopplingen till ett italienskt helgon som stack ut sina egna ögon är ännu ett försök att kristna en folkfest.

Förmodligen tror de flesta människor precis som Hägglund, att jul kommer ur Jesus födelsedag. Men jul och Lucia är inte alls bara kristna högtider, utan helgdagar som hör till årstiden.

I vintermörkret behövs högtider som minner om ljus och generositet. Självklart ska man fira Lucia och jul i skolan. Men ge de kristna inslagen ledigt. Julfirandet tillhör alla!

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 30 November 2011, 9:24

Läst men ej förstått?

Pingback från De onda onda ateisterna | Asebeia
Tid: 8 December 2011, 13:00

[…] Patrik Lindenfors gör ett försök att utbilda Hägglund om tidpunkten för Jesus födelsedag  […]

Skriv en kommentar