Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Evolutionen av demokrati

Idag har publicerar jag och två kollegor från Centrum för evolutionär kulturforskning en artikel om evolutionen av demokrati: Lindenfors P, Jansson F & Sandberg M 2011 The cultural evolution of democracy: saltational changes in a political regime landscape. PLoS ONE 6: e28270. pdf

Så här lyder pressmeddelandet:

Demokratisering ses ofta som något som tar lång tid. Nu har forskare vid Stockholms universitet analyserat alla övergångar till demokrati som någonsin skett. Forskningen visar att demokratisering i själva verket går snabbt. I hälften av fallen har det tagit mindre än 2,4 år att gå från diktatur till demokrati och i nästan en fjärdedel av fallen har det gått över en natt.

Att demokratisera ett land kan kräva dramatiska uppbrott. Flera klassiska statsvetenskapliga studier har tidigare betonat vikten av en demokratisk kultur och långsamma reformer för att demokratiseringsprocessen ska lyckas. Nu visar tre forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning, Stockholms universitet, Patrik Lindenfors, Fredrik Jansson och Mikael Sandberg, att demokratisering oftast är en mycket snabb process. I själva verket ligger mediantiden för övergångar mellan diktatur och demokrati på enbart 2,4 år. Övergångar i den andra riktningen sker ännu snabbare, oftast från ena dagen till den andra. Slutsatserna kommer från en analys av alla övergångar mellan diktatur och demokrati som någonsin skett.

Forskargruppen, som består av en biolog, en matematiker och en statsvetare, har använt sig av ett evolutionärt angreppssätt och studerat institutionella förändringar som skett i världens länder. På så sätt har ett evolutionärt landskap av hur politiska system förändrats genom historien blottlagts. I detta landskap visade sig diktatur och demokrati vara stabila politiska system medan övriga möjligheter antingen inte uppstått eller fungerat som mycket kortvariga mellanstationer.

– De flesta reformer har antingen varit förändring inom diktatoriska eller demokratiska system, medan det varit mycket ovanligt med reformer som lett till gradvisa övergångar däremellan. I de fall övergångar mellan de båda stabila politiska systemen faktiskt skett har dessa övergångar varit mycket snabba, säger Mikael Sandberg, professor i statsvetenskap.

Resultaten är del av ett större projekt för att försöka förstå samhällsförändringar som en evolutionär process.

– Det finns både intressanta skillnader och intressanta likheter mellan biologisk evolution och hur kultur och samhällen förändras över tid. Förståelsen av det naturliga urvalet har revolutionerat biologin och gett oss verktyg att förstå fenomen som annars vore obegripliga. Frågan är om det går att formulera en liknande teori för kulturförändring, säger Patrik Lindenfors, docent i zoologi.

Evolutionär kulturforskning är ett växande tvärvetenskapligt forskningsfält. I Sverige finns ämnet representerat vid Centrum för evolutionär kulturforskning, Stockholms universitet. Där arbetar bland annat biologer, matematiker, statsvetare, historiker, antropologer, arkeologer, lingvister, sociologer och psykologer för att tillsammans försöka förstå kulturförändring. Centret startades 2007 av biologen Magnus Enquist och historikern Arne Jarrick.

Resultaten av studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.

Det evolutionära landskapet av politisk förändring:

Två toppar i det evolutuinära landskapet av politiska regimer. Vi noterade källan (‘From’) och målet (‘To’) för alla politiska övergångar för alla länder för alla år i Polity IV databasen. Eftersom vi bara intresserade oss för förändringar så består diagonalen (10 => 10, 9 => 9, 8 => 8, etc.) av tomma celler som är överslätade i grafen. Som grafen illustrerar så sker förändringar i regimtyper inom autokratiska, eller inom demokratiska system, och bara sällan mellan dessa eller till andra möjliga tillstånd.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Andreas Anundi
Tid: 1 December 2011, 12:45

Mycket, mycket intressant! Och grattis till publiceringen!

Kommentar från Josef
Tid: 7 December 2011, 1:20

Hej Patrik. Om det går för sig så har jag en fråga.

Jag tänker att ert resultat är intressant och något överraskande eftersom jag hade gissat på en högra siffra än 2,4. Att det tar så kort tid får det att verka som att övergången från diktatur till demokrati egentligen är ganska odramatisk. I vissa fall så har det säkert varit så medan det i andra varit mer problematiskt. Sedan antar jag att det finns ett antal exempel på försök att införa demokrati som misslyckats och av det följer min fråga; har er forskning tagit hänsyn till sådana fall och hur har de i så fall påverkat resultatet?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 7 December 2011, 3:52

Intressant hemsida du har Josef! Och kul slogan, på något sätt.

Skriv en kommentar