Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Klok präst i SvD

Det är inte bara samhället som vinner på att skolan är sekulär (och skippa skolavslutningarna). Kyrkan vinner även den, på att slippa kompromissa. Den kyrka som vill kan ju erbjuda en extra frivillig sammankomst efter den vanliga skolavslutningen. I SvD kan ni läsa en klok kyrkoherdes åsikter i frågan: Tiden är inne att låta skolan vara sekulär.

Om kyrkan, den kristna religionsutövningen respektive annan religionsutövning ska vara vad den säger sig vara är det hyckleri att till exempel ta en diskussion om man kan använda den eller den psalmen och så vidare. Det blir varken hackat eller malet. Det vill säga, det blir varken bra eller trovärdigt!

Förslag: Varje församling, församlingsdistrikt, samfund, moské, synagoga inbjuder skolor och daghem till en hel och fullvärdig advents- och julgudstjänst eller annan sammankomst efter skoltid.

Ta kontakt med alla skolor och daghem. Presentera plats, dag och tid. Lägg ner tid och kraft på planering och genomförande, med hjälp av tillgängliga pedagogiska, musikpedagogiska, prästerliga, diakonala och andra krafter, alltefter religionstradition.

Låt det bli decembers stora satsning! De lärare/musiklärare som har lust att på sin egen fritid vara med i planering och genomförande hälsas varmt välkomna till det.

Tiden är inne att låta skolan vara fullt ut sekulär, det vill säga få vara i fred för ”ovälkommen” religiös inblandning. Tiden är också inne för kyrkor och samfund, moskéer och synagogor att på ett nutida, öppet och icke-reducerat sätt erbjuda den utsökt fina ”produkt” som finns.


Så ska det låta! Då behöver man inte kompromissa med varken skolans sekulära status eller det kristna missionspåbudet.Läs hela debattartikeln här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar