Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Värderingar?

Jacob Rudolfsson, samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen, försöker i en debattartikel i SvD att skifta fokus i debatten om julfirandet i skolan till att handla om värderingar.

Den principiella frågan för kritikerna i debatten kring Luciafirandet och skolavslutningar i kyrkolokaler är att eleverna inte ska bli ensidigt påverkade av olika trosriktningar eller livsåskådningar. Bättre då att det är kyrkan som bjuder in skolan, som kan tacka ja ifall man anser att eleverna ska få uppleva en svensk kulturtradition. Liknande inbjudningar kan också komma från andra sammanhang. På så sätt behöver skolan inte ta ställning i livsåskådningsfrågor.

Däremot måste inkonsekvensen kring den ensidiga påverkansdebatten belysas. När heliga kor i form av genusvetenskap, normkritik eller RFSU:s monopolställning på skolans sexualundervisning kritiseras, är det som att svära i kyrkan. När dessa ideologiska tabun bryts väntar sällan den politiska inkvisitionen med att rycka ut till försvar. Varför inte pluralism och mångfald inom dessa livsåskådningar? Eller har det blivit viktigare med en könsneutral Lucia än att faktiskt fira Lucia?

Intressant drag. Jag kan till viss del hålla med. Låt oss dra fram de religiösa värderingarna i alla sina mutationer i ljuset och visa vad de faktiskt innebär. Vad säger egentligen religioner om jämställdhet? (Paulus och hans förfalskare har en del självmotsägande åsikter – islams läror behöver verkligen belysas). Vad säger religioner egentligen om sexualundervisning? (En del verkar inte gilla preventivmedel – även när de skyddar mot sjukdomar. Andra gillar inte homosexualitet – trots att de säger sig stå för kärlek.) Det här är viktiga saker som ska diskuteras inom ramen för livsåskådningskunskapen. Och det är under tonåren man brukar brinna för att diskutera den här typen av frågor.

Men inte när man har fest och helgdag. Faktiskt. Vad sak har sin tid. Låt oss få fira ifred. Jämföra partiprogram och instruktionsböcker passar bättre i undervisningen.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar