Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Mer om Hitchens

Den 8:e december 1980 dog John Lennon. Jag var 16 och bodde i USA vid tillfället och fick reda på det dagen efter genom en liten notis på Wahington Posts förstasida. Det var med känsla av ilska och vanmakt blandat med sorg som jag förstod hur lite Lennon betytt för de som gjort tidningen. Obegripligt för mig. Här gick ett geni ur tiden och det blev knappt noterat av etablissemanget.

Idag är det den 16 december 2011 och Christopher Hitchens dog igår. Det är inte längre en annan, ondskefull generation som gör tidningarna, utan människor precis som jag. Så när ett geni som Hitchens dör märks det. New York Times stoppar pressarna och trycker om förstasidan för att få med nyheten och nekrologen. Det strömmar in texter från hela (den anglosaxiska) världen. Alla vill delta i hyllningarna.

För detta är jag glad. Det har blivit bättre sen jag var 16. Men ändå känns det tommare idag än igår. Det kommer inte längre komma några nya YouTube-klipp med en Hitchens i högform, inte längre några vassa kolumner om religiöst hyckleri eller vänsterns principlöshet. Vi får hålla tillgodo med det vi fått.

Vill ni läsa nekrologer över Christopher Hitchens så har Richard Dawkins Foundation satt ihop en rullande lista där de publicerar länkar vartefter de dyker upp. Förhoppningsvis kommer det texter av Salman Rushdie och Richard Dawkins så småningom. Här får ni ett passande Hitchenscitat som slutkläm:

I am not even an atheist so much as I am an antitheist; I not only maintain that all religions are versions of the same untruth, but I hold that the influence of churches, and the effect of religious belief is positively harmful. Reviewing the false claims of religion, I do not wish, as some sentimental materialists affect to wish, that they were true. I do not envy believers their faith. I am relieved to think that the whole story is a sinister fairy tale; life would be miserable if what the faithful affirmed was actually the case.

Vill du läsa en Hitchenstext som inte handlar om religion eller politik och dessutom, precis som denna text, börjar med John Lennon, så prova hans numera klassiska “How To Make a Decent Cup of Tea“. Nästan så jag blir sugen att prova, så kaffedrickare jag är.

Bookmark and Share