Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2011
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Katastrofjul

Här kommer ett julkort från familjen Lindenfors. Klicka på det för att se det i full storlek. Det hör en liten historia till som ni kan läsa under bilden.

Julkort

Texten på kortet är Tagalog och betyder något i still med Vit jul med superhjältar. Ni kanske funderar varför Rädda Barnen, en maskerad snögubbe, superhjältar och vår familj figurerar på samma bild? Det har sina förklaringar.

Snö förekommer väldigt sparsamt här, så någon vit jul lär vi inte få se. Regn, däremot, kommer stundtals i överföd.  Som ni förmodligen har hört har södra Filippinerna drabbats av katastrofala översvämningar i samband med en storm för några dagar sedan. Det här har gjort att Anna fått jobba i princip dygnet runt med att dra igång en katastrofinsats för att hjälpa de drabbade barnen.

Men Rädda Barnen jobbar inte bara med katastrofhjälp. Den löpande verksamheten är inriktad på andra saker, som skolor , skydd mot våld, hälsovård, nutrition, sanitet, etc. Det handlar förstås också om de normala sysslorna när man driver verksamhet. Dessutom håller man på att slå ihop alla nationella medlemmars respektive organisationer  (som t.ex svenska Rädda Barnen) verksamhet här på Filippinerna till en gemensam internationell organisation – Save the Children. Det här sista ska vara klart vid nyår, något som Anna arbetat väldigt intensivt med för att det ska bli klart.

Som om det inte räckte så behövde man skaffa nya lokaler. Kontraktet blev klart häromdagen och man bestämde sig för att ha julfest för personal med familjer i det nya kontoret. Festkommittén bestämde att det skulle vara kul att ha maskerad på julfesten. Filipinos älskar att festa! Tema: superhjältar (eller vilka hjältar man ville).

När nu katastrofen slog till precis innan julfesten blev förberedelserna lite haltande – alla fick plötsligen väldigt mycket annat, viktigare att syssla med. Men trots allt lyckades man sy ihop en fest. Så jag och barnen kom dit punktligt klockan 11, utklädda till våra hjältar. Simon var Legolas, Oskar korsriddare (han läser Arn), Magnus tomten (räddar julen) och jag – Platon (därav skägget). Anna hann inte få på sig något.

Punktligt? Dåligt tänkt. De höll fortfarande på att blåsa ballonger när vi kom. Det är ju olika vad man menar med inbjudningstid i olika kulturer, och här handlar det om 1-2 timmar senare. Inte lika nära inpå den utlysta tidpunkten som i Sverige, inte lika långt ifrån som i Indien. Så där stod vi i våra fina dräkter och kände oss något i vägen. Vi gick ner till det lokala cafét och tog några dricka så länge – i maskeraddräkt. Magnus fick uppmuntrande tillrop – Merry Christmas! Något han förstås gillade skarpt, så han föll snabbt in i rollen som tomtenisse och ropade Merry Christmas till alla och envar.

Vid den “riktiga” tidpunkten började det så sakteliga droppa in folk. Ingen var dock utklädd – alla hade ju haft så mycket att göra. Det dök också upp en präst som skulle välsigna de nya lokalerna (man tar seden dit man kommer). Oskar och Simon smet ur sina kostymer lite smidigt, men det kunde inte Magnus som inte hade några andra kläder under. Men tomte funkar alltid på en julfest. Jag hade däremot bara en vit t-shirt på mig under och kände mig lite oklädd, så jag behöll lakanet på. “Jaja”, tänkte jag, “de sätter väl på sig sina utklädningskläder sen.” Så när prästen välsignade lokalerna och stänkte vigvatten omkring sig var det därför två personer med lakan på sig – han och jag. Han såg lite undrande på mig.

Det visade sig att ingen vuxen hade med sig maskeraddräkt, bara barnen. Så till slut tog även jag av mig lakanet och partajade i den vita t-shirten istället. Bilden kom sig av att de hyrt in en fotograf som tog bilder på vem som så ville. Det fanns peruker att låna om man ville det. Anna ville, som ni kan se på två av bilderna. Jag hittade en tomteluva.

Nu är det snart jullov för oss. Anna kommer att lämna över ansvaret på julafton och kommer sedan förhoppningsvis kunna ha några lediga dagar med familjen. Efter nyår har vi någon sorts hopp om att det ska lugna ner sig.

Vi hoppas ni har det bra hemma i Sverige! Ha en riktigt God Jul – och Gott Nytt År!

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Gabriella
Tid: 21 December 2011, 15:57

FIIINT! God Jul / Dog Luj?

Kommentar från Birgitta
Tid: 21 December 2011, 18:05

GOD JUL TILL HELA FAMILJEN!

Kommentar från Annika
Tid: 21 December 2011, 20:37

Jag önskar er allt gott på det ny året. Kram

Kommentar från Lennart W
Tid: 22 December 2011, 12:03

“(man tar seden dit man kommer)”??
Förvånansvärt principlöst, pragmatiskt och religions-ofientligt av dig. Bra!
Fast själv har jag ju s.a.s. gjort tvärtom, dvs istället tagit över min frus seder när hon kom till mitt land. Vilket tydligen oåterkalleligt definierar mig som en av DOM, dvs fienden. Trist. En av DOM som nästan verkar vara en av VI är tydligen dubbelt föraktlig. Dubbeltrist.

Ang. översvämningar på Fil. är en vanlig teori att det beror på (eller iaf förvärras av) illegal skogsskövling som inte sällan sker helt öppet. Gäller bara att betala rätt personer så är det fritt fram sen. Korruption dödar.

Skriv en kommentar